BLOOMBERG: Economia chineză dă semne de încetinire

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 august 2021

Economia chineză dă semne de încetinire

Economia Chinei a decelerat puternic în luna iulie, în special pe zona de consum cu amănuntul şi producţie industrială, ca urmare a extinderii infecţiilor cu varianta delta a Covid-19 şi a măsurilor de combatere a epidemiei aplicate în finalul lunii de autorităţile de la Beijing, scrie Bloomberg.

Economiştii şi-au revizuit în sens negativ prognozele privind dinamica economică anuală a Chinei încă de acum două săptămâni, odată cu reaplicarea unor restricţii în centre importante de afaceri, iar datele publicate ieri de statistica chineză confirmă evoluţia în încetinire a economiei din luna precedentă.

Vânzările cu amănuntul au înregistrat astfel o creştere de 8,5% an/an în luna iulie comparativ cu o estimare de 10,9%, iar producţia industrială a crescut cu 6,4% an/an faţă de o estimare de 7,9%. În acelaşi timp, investiţiile în active fixe din China au crescut cu 10,3% an/an în perioada ianuarie-iulie faţă de o estimare de +11,3%, în timp ce rata şomajului a crescut la 5,1% în iulie de la 5,0% în luna iunie.

Potrivit economiştilor, economia Statelor Unite a ajuns să aibă în 2021 o contribuţie mai mare la creşterea economică globală decât China, pentru prima dată din 2006 încoace.

Datele publicate de statistica chineză indică faptul că apogeul revenirii economice globale este undeva în trecut în condiţiile în care varianta delta a coronavirusului pune noi presiuni pe lanţurile de aprovizionare şi pe încrederea consumatorilor.

Per total, în iulie, centrul Chinei a fost lovit de inundaţii puternice, companiile auto au înregistrat vânzări slabe pe fondul penuriei de chip-uri vitale în producţie, piaţa imobiliară rezidenţială dă şi ea semne de încetinire în condiţiile în care vânzările noi se reduc, iar politicile guvernamentale au redus producţia de oţel şi ciment lovind în ansamblu în cererea pentru mărfuri şi în sectorul de construcţii chinez.

Totodată, al treilea cel mai mare port din lume, Ningbo-Zhoushan din China, a continuat să fie parţial închis săptămâna trecută după confirmarea cu Covid-19 a unui angajat, asta într-o perioadă în care companii din toată lumea îşi fac stocurile pentru sezonul de cumpărături din perioada Crăciunului.

Încetinirea activităţii economice din China înseamnă şi o reducere a cererii pentru mărfuri, care ar fi totuşi binevenită în condiţiile avansului masiv de preţuri pe toate materialele din a doua jumătate a lui 2020 încoace. Preţul petrolului a scăzut ieri pentru a treia zi de tranzacţionare la rând, în timp ce preţul futures la cupru de la Shanghai a închis şedinţa în scădere cu 0,4%.

Potrivit analiştilor, excluzând efectele de bază provocate de pandemie, datele statistice din China arată că vânzările cu amănuntul au crescut anual cu doar 3,6% în iulie, iar producţia industrială cu 5,6%.

"Datele pe luna iulie sugerează că economia pierde din ritm foarte rapid", spune Raymond Yeung, economist-şef pentru China la Australia & New Zealand Banking Group. Yeung a revizuit recent negativ prognoza de creştere a Chinei, notând că recrudescenţa variantei delta adaugă riscuri suplimentare la activitatea economică din luna august.

Perspectiva economică a Chinei s-a înrăutăţit însă ea depinde încă de deciziile autorităţilor: dacă acestea pot sau nu să relaxeze restricţiile de Covid-19 în următoarele săptămâni şi dacă Beijingul va implementa noi programe fiscale şi monetare de stimulare pentru a contracara o potenţială încetinire şi mai gravă a activităţii economice. Banca centrală din China a decis luni să menţină la acelaşi nivel dobânda-cheie.

Economiştii Bloomberg ce urmăresc activitatea economică din China susţin că încetinirea economică este în principal centrată pe latura de consum, evoluţie venită ca urmare a răspândirii cazurilor de Covid-19 cu varianta delta. "Impactul asupra cererii probabil că este mai mare pe luna august, chiar dacă există semne că infecţiile se apropie de un vârf. Pierderea de viteză în producţia industrală ar putea fi doar temporară", arată analiştii Bloomberg.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce zice linia de trend?

    semnat comenturi “cretine” 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb