BRK Financial Group (BRK) a cumpărat o participaţie de 9,86% din TechVentures Bank, fosta Bancă Feroviară Română, se arată într-un raport al emitentului transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit raportului, tranzacţia a fost încheiată vineri, în data de 13 august, iar preţul pachetului de acţiuni a fost achitat integral de către casa de brokeraj din surse proprii. Suma plătită pentru pachetul de acţiuni nu este menţionată.
"Prin acestă achiziţie, BRK are în vedere un parteneriat cu TechVentures Bank, în cadrul căruia vizează obţinerea de sinergii pe termen mediu şi lung, fiind vizată dezvoltarea unor sectoare de business ale BRK care au nevoie de suportul şi resursele unei bănci, prin care aducem în discutie : (i) dezvoltarea unor produse mixte în parteneriat cu o bancă, cum ar fi legarea soldului contului de tranzacţionare cu contul şi cardul bancar sau oferirea unor linii de credit pentru tranzacţionarea pe piaţa de capital; (ii) distribuirea produselor grupului BRK prin intermediul băncii (unităţi de fond, produse cu capital protejat, etc)", se arată în comunicatul BRK .
Totodată, emitentul mai arată că "această asociere va facilita accesul BRK la instrumente financiare specifice pieţei intrabancare (soluţii avansate de hedging) şi în acelaşi timp TechVentures Bank poate avea în vedere oferirea de servicii investitorilor şi intermediarilor din piaţa de capital (servicii de custodie, bancă de decontare etc)".
TechVentures Bank este fosta Bancă Feroviară Română, al cărei pachet majoritar de acţiuni a fost preluat de antreprenorul IT Olimpiu Bălaş de la Valer Blidar. La finalul lui 2020, banca îi avea ca acţionari pe Vasile Olimpiu Balaş (64,6%) Tech Ventures Capital AFIA, o societate de administrare a fondurilor de investiţii alternative (9,5%), Tristar TRISTAR (18,5%) şi Atelierele CFR GRIVIŢA (7,4%).
"Începând cu decembrie 2020 avem un proiect nou - TechVentures Bank, o bancă ce va fi dezvoltată după viziunea unui IT-ist care îşi propune să livreze produse şi servicii conectate la ultimele tehnologii avansate disponibile pe piaţa internaţională. Ne dorim să ne diferenţiem printr-o tehnologie aplicată şi utilă fiecărui client. Din luna ianuarie vom începe integrarea a o serie de tehnologii şi vom continua să dezvoltăm fiecare soluţie şi produs prin această viziune", spunea Vasile Olimpiu Balaş în finalul lunii decembrie.
Banca Comercială Feroviară, fondată în 2009, este una dintre cele mai mici bănci din România, cu active de doar 463 de milioane de lei la finele anului trecut, în scădere de la 554 de milioane de lei în 2018 şi 574 de milioane de lei în 2017. În 2020 banca a revenit anul trecut pe o pierdere de 7,8 milioane de lei după doi ani de profit. Potrivit informaţiilor din presă, banca are de recuperat 1,7 milioane de lei plus penalităţi de la Lucian Isar, fost şef al Consiliului de Supraveghere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2021, 15:15)
banca a revenit pe pierdere. bun plasament pentru brk.
2. O vor cumpara toata
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2021, 23:41)
Cred ca pe termen lung vor deveni majoritari si BRK se va transforma in banca de investitii. Rabdare.
Time will tell.