Gigantul minier BHP negociază fuziunea diviziei sale de ţiţei cu Woodside Petroleum

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2021

Gigantul minier BHP negociază fuziunea diviziei sale de ţiţei cu Woodside Petroleum

S&P Global Market Intelligence: Fuziunile şi achiziţiile globale au depăşit un trilion de dolari în perioada aprilie-iunie 2021, pentru al treilea trimestru consecutiv

BHP Group Ltd., cel mai mare grup minier din lume, poartă negocieri pe marginea unei potenţiale fuziuni a diviziei sale de ţiţei şi gaze cu Woodside Petroleum Ltd., în vederea accelerării retragerii de pe segmentul combustibililor fosili, pe fondul presiunilor generate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

"BHP confirmă că a iniţiat o revizuire strategică a afacerilor sale petroliere pentru a-şi reevalua poziţia şi strategia pe termen lung", a anunţat compania, adăugând: "Chiar dacă discuţiile cu Woodside progresează, nu am ajuns la un acord cu privire la o astfel de tranzacţie".

La rândul său, Woodside a informat că şi-a revizuit continuu structura portofoliului său de active şi oportunităţile de a oferi valoare acţionarilor, menţionând: "Woodside va continua să actualizeze informaţiile furnizate pieţei în conformitate cu obligaţiile sale în acest sens".

Opţiunile luate în discuţie în negocierile dintre părţi includ distribuţia de acţiuni Woodside către BHP, potrivit anunţului făcut ieri de cele două grupuri australiene. Conform unor surse citate de presa străină, divizia BHP poate fi evaluată la 15-20 de miliarde de dolari.

Saul Kavonic, analist la Credit Suisse Group AG, spune citat de Bloomberg: "Divizia de petrol pur şi simplu nu se mai încadrează în portofoliul BHP sau în strategia sa orientată spre viitor. După ce a ratat oportunităţile de a vinde active de pe segmentul cărbunelui la preţuri mai mari, BHP ar trebui să ştie că este mai bine să părăsească segmentul petrolului mai devreme decât mai târziu".

BHP, care generează cea mai mare parte a profiturilor sale din operaţiunile cu minereu de fier şi cupru, îşi revizuieşte portofoliul, iar directorul executiv Mike Henry a semnalat deja planuri de concentrare a activităţilor cu materii prime legate de energie regenerabilă şi electrificare.

Deşi BHP se aşteaptă ca cererea de petrol şi gaze să rămână puternică cel puţin încă un deceniu şi a anunţat investiţii de 800 de milioane de dolari în opţiuni de creştere, compania este îngrijorată să rămână blocată cu active care vor deveni mai dificil de înstrăinat pe măsură ce lumea încearcă să limiteze consumul de combustibili fosili.

Discuţiile actuale cu Woodside vin la o săptămână după ce grupul de campanii pentru protejarea mediului Market Forces a depus o propunere în numele a aproximativ 100 de mici investitori care solicită BHP să renunţe la producţia de petrol, gaze şi cărbune, în conformitate cu obiectivele internaţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Producţia diviziei de petrol şi gaze a BHP a scăzut cu 6% în anul încheiat în 30 iunie

Producţia diviziei de petrol şi gaze a BHP, care include operaţiuni în strâmtoarea Bass din Australia şi North West Shelf, în Golful Mexic şi în Trinidad - Tobago, a scăzut cu 6% în anul fiscal încheiat în 30 iunie. BHP este partener în proiecte cu giganţi precum BP Plc (Marea Britanie), Exxon Mobil Corp. (SUA) şi Woodside.

Pentru Woodside, achiziţia activelor petroliere ale BHP ar însemna consolidarea poziţiei sale de cel mai mare producător independent de petrol şi gaze din Australia, după ce doi dintre rivalii săi - Santos Ltd. şi Oil Search Ltd. - au convenit recent o fuziune de 22 miliarde de dolari.

BHP şi-a vândut majoritatea diviziei de şist către BP în 2018, pentru aproximativ 10,5 miliarde de dolari şi avansează planurile privind renunţarea la deţinerea pe care o mai are la mina de cărbune termic şi unele operaţiuni de cărbune metalurgic. Aceste vânzări ar lăsa companiei puţine active de combustibili fosili şi câteva mine din Queensland care furnizează cărbune producătorilor de oţel.

Grupul BHP este aşteptat astăzi să îşi anunţe rezultatele financiare anuale.

S&P Global Market Intelligence: IPO-urile SPAC-urilor rămân peste nivelurile anterioare boom-ului din 2020, dar valoarea tranzacţiilor a scăzut

Fuziunile şi achiziţiile globale au depăşit un trillion de dolari în perioada aprilie-iunie 2021, pentru al treilea trimestru consecutiv, potrivit unei analize S&P Global Market Intelligence, care menţionează că cele mai multe tranzacţii au fost realizate de companiile care operează în industria capitalului privat.

Este pentru prima dată când valoarea tranzacţiilor anunţate a depăşit pragul respectiv în trei trimestre consecutive, potrivit cifrelor S&P Global Market Intelligence, care datează din anii 1990.

Bancherii de investiţii rămân optimişti cu privire la perspectivele continuării fuziunilor şi achiziţiilor, în ciuda obstacolelor de reglementare.

Potrivit sursei, IPO-urile SPAC-urilor rămân peste nivelurile anterioare boom-ului din 2020, dar valoarea tranzacţiilor care au avut loc în SUA a scăzut la 11,70 miliarde dolari în al doilea trimestru din 2021, de la 91,37 miliarde dolari în trimestrul anterior, în timp ce numărul tranzacţiilor s-a redus la 52, de la 275. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Evoluţia menţionată a urmat îndrumărilor autorităţii pieţei de capital din SUA (SEC) care înăspresc normele din domeniu.

Activitatea tradiţională de fuziuni şi achiziţii a fost, de asemenea, în atenţia autorităţilor de reglementare atât în SUA, cât şi în Marea Britanie, şi este probabil să urmeze un control înăsprit sub mandatul preşedintelui SUA, Joe Biden, care solicită actualizarea normelor privind fuziunile, în efortul de a promova concurenţa. Observatorii din domeniu consideră că tehnologia şi asistenţa medicală sunt sectoarele-ţintă ale modificărilor.

Aceste modificări necesită timp, iar fuziunile şi achiziţiile ar putea accelera până la intrarea în vigoare a unor norme înăsprite, conform sursei.

Startup-urile de la nivel global au atras aproximativ 63,12 miliarde de dolari prin 1.598 de runde de finanţare în iulie, mai mult decât dublul celor aproximativ 27,53 miliarde de dolari atraşi în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor S&P Global Market Intelligence.

Totodată, a fost investit capital de risc în valoare de 306,98 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, în creştere cu 150,5% faţă de cele aproximativ 122,55 miliarde de dolari din aceeaşi perioadă din 2020, conform S&P Global Market Intelligence.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb