În noaptea de 15 August 1977, ceva misterios s-a petrecut. De undeva, de departe, din Univers, a venit un semnal radio. În fiecare secundă sosesc pe Pământ mii de semnale care sunt captate de o mare reţea de radio-telescoape. Toate sunt de origine naturală. Însă acesta era prea ciudat pentru a fi astfel. Astronomul care, la câteva zile distanţă, a parcurs înregistrarea, a scris cu pixul, în margine, "Wow!". Cele câteva litere imprimate de computer în 1977 au rămas cea mai clară indicaţie că s-ar putea să existe, acolo departe, viaţă inteligentă.
Poate că acest gen de surpriză totală a fost sentimentul care l-a copleşit pe actualul Prim-ministru acum câteva săptămâni, atunci când a postat, pe Facebook, reacţia sa la prognoza FMI pentru România, care crede că vom avea o creştere economică de 7% în 2021. "Wow! Felicitări români!". Mulţi dintre noi credem însă că şansele ca această creştere să se vadă şi în nivelul de trai sunt mai mici decât să descoperim că există, totuşi, marţieni.
Actualul Prim-ministru a mai fost săgetat de Wow! şi odată cu ridicarea unor restricţii. Omul a făcut o plimbare după ce tovarăşul Arafat ne-a dat voie să ieşim fără mască şi apoi a postat repede pe Facebook, de pe telefonul mobil: "Eu deja am făcut o plimbare la prima oră până la cafea şi a fost wow!".
Eu aş spune Wow! dacă autorităţile ne-ar spune care este evidenţa ştiinţifică pe care s-au bazat de vreo doi ani încoace de când ne pun să mergem cu nişte cârpe la gură. Nu de alta, dar pe YouTube pot găsi filmuleţe în care un cetăţean îşi pune una, două, trei, patru, cinci măşti una peste alta şi apoi suflă peste nişte ochelari, pe care îi abureşte. (Wow!).
Mai pe româneşte: eficienţă zero în ceea ce priveşte blocarea aerosolilor purtători de viruşi din respiraţie. Aşa că revin la vorba lui Moromete: pe ce te bazezi?
Alegătorii, la rândul lor, au rămas Wow! atunci când au aflat, zilele trecute, despre arestarea lui Florin Câţu în Statele Unite, în anul 2000. Opoziţia îi cere demisia, actualul Preşedinte tace. (Wow! Ce surpriză!). Discuţia este pe cât de ipocrită, pe atât de superficială. Au fost publicate informaţiile din dosar, din care rezultă că incidentul a fost clasificat drept "contravenţie serioasă" (serious mindemeanour), deci ceva care nu s-ar traduce drept "penal". Şi e uimitor să vezi un partid ai cărui preşedinţi au ajuns după gratii pentru infracţiuni grave, cerând "fără penali în funcţii publice". Pe de altă parte, am citit cu mirare că domnul Câţu ar fi primit cele două zile de închisoare după ce s-a certat cu judecătorul. Asta mi se pare cu adevărat Wow! în acest caz - lipsa de discernământ.
Au şi alţii faliţii lor. Iată-l pe actualul Preşedinte american, Joe Biden. Omul a decis, peste noapte, să retragă trupele din Afganistan. Pe undeva, decizia este de înţeles. Afganii par incapabili să se guverneze pe sine, şi asta nu de azi sau de ieri. Corupţia este la zenit. Dar retragerea trupelor americane a lăsat un vid de putere care a fost umplut imediat de miliţiile talibanilor. Într-o săptămână, acestea au cucerit, practic, întreaga ţară. Wow! Este cineva responsabil pentru această probă de incompetenţă? Joe Biden crede că de vină este... Donald Trump.
Au început să curgă lacrimile de crocodil. "O zi neagră pentru drepturile femeilor... Trebuie să facem ceva!". Wow! Cu doar 24 de ore înainte toată presa de Stânga denunţa "imperialismul american". Intervenţiile militare erau rele prin definiţie. Dictatori? Arme de distrugere în masă? Masacre? Indiferent care ar fi fost motivele, CNN şi tovarăşii săi de drum ajungeau la rasism, militarism, şi supremaţia bărbatului alb.
Iată însă că acum bărbatului alb i se cere să revină cu cizmele pe teren, în Afganistan. (Îmi imaginez că nimeni nu crede că o armată de femei casnice din Ghana îi va învinge pe Islamiştii afgani). Really? De ce ar face asta? Ca apoi să li se spună că sunt nişte criminali? Să fie hăituiţi de avocaţi, în aplauzele activiştilor de Stânga? Şi ce fel de calcul moral ar justifica irosirea unor vieţi ale unor tineri din Occident doar în numele... educaţiei pentru fete în Kandahar?
Aş vrea să fiu bine înţeles. "Emiratul" proclamat de talibani în Afganistan este o entitate care nu ar trebui tolerată de statele civilizate. Iar vina nu e doar a administraţiei Biden. NATO, la rândul său, îşi asumase o misiune în Afganistan. Guvernul de la Bucureşti s-a tot lăudat cu mâna de trupe pe care a trimis-o acolo. Dar când a fost vorba să treacă la acţiune, toţi s-au făcut că plouă.
Dar nu îi veţi vedea pe politicienii noştri să piardă măcar un minut de somn cu problema aceasta. Cât era ceva profit electoral de extras, îi vedeaţi la televizor, vizitând cazărmile "soldaţilor noştri" din Afganistan. Din 2002 încoace, 27 de militari români au murit acolo. Pentru ce? Întreb şi deschid televizorul. Klaus Iohannis îmbrăcat cu smoking şi papion, la Zilele Marinei. Pare mulţumit şi face declaraţii patriotarde. Wow! S-a desfiinţat departamentul de Protocol de la Cotroceni?
Generaţia Wow! a ajuns şi pe reţelele sociale. Unde se dă în spectacol. Acum câteva zile, nevasta unui escroc fugit din ţară a pus pe Instagram poze cu respectivul care se distra în lux prin Mykonos, în Grecia. Unde nu trebuia să se afle, el fiind urmărit internaţional. Nu i-am suspectat niciodată de inteligenţă pe aceia care au făcut banii păcălind Statul, dar chiar şi după standardele lor precare, acesta este un autogol memorabil.
Revenim la radio-telelescopul care caută viaţă inteligentă prin galaxie. S-au primit semnale noi şi pe baza acestora a fost întocmit topul Shanghai al universităţilor de pe Pământ. Ca de obicei, dominaţie totală a universităţilor americane. Savanţii au detectat câteva bip-uri slabe, în intervalul 801-900, venind din zona universităţii Babeş-Bolyai. Acum specialiştii încearcă să îşi explice dispariţia completă a oricărui semnal din partea celorlalte universităţi româneşti, care erau detectate cândva în acest colţ îndepărtat al lumii intelectuale.