IULIAN FOTA: "Occidentul şi-a atins obiectivele în Afganistan"

G.M
Ziarul BURSA #Politică / 17 august 2021

"Occidentul şi-a atins obiectivele în Afganistan"

În evaluarea situaţiei actuale din Afganistan, trebuie să luăm în considerare obiectivele pentru care NATO a acţionat, timp de 20 de ani, pe teritoriul ţării respectiv susţine analistul politico-militar Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională în perioada 2009-2014.

Domnia sa a declarat, pentru ziarul BURSA: "Occidentul a avut două obiective în Afganistan. Primul constă în prinderea lui Ossama Bin Laden, înfrângerea Al Qaeda şi demantelarea reţelelor teroriste. Al doilea obiectiv constă în modernizarea ţării respective. Primul obiectiv a fost realizat - Al Qaeda nu mai reprezintă o ameninţare gravă pentru Occident, iar despre al doilea - care se referă la şansa la dezvoltare a societăţii afgane - vor fi dezbateri după instalarea noului guvern al talibanilor. Vom vedea atunci câtă modernitate are Afaganistanul astăzi, comparativ cu 20 de ani în urmă. Talibanii s-au instalat la putere; să vedem cum administrează ţara. E posibil să fie mai moderaţi decât în trecut. Cert este că talibanii au anunţat că vor permite fetelor să îşi continuie studiile şi să meargă la şcoală, ceea ce este un progres imens comparativ cu situaţia din urmă cu 20 de ani. S-ar putea ca talibanii să fi învăţat ceva şi să înţeleagă că Afganistanul actual nu este cel din urmă cu 20 de ani. Dacă elementele de modernitate se vor păstra, va fi o victorie a Occidentului. Deocamdată este prematur să tragem o linie privind al doilea obiectiv - modernizarea Afganistanului".

Fostul consilier prezidenţial a precizat că, dacă din punct de vedere tactic privind retragerea NATO din Afganistan se pot discuta anumite lucruri, estimările CIA au fost corecte în privinţa prăbuşirii rapide a guvernului de la Kabul.

Referitor la evacuările din ţara asiatică a personalului afgan care a lucrat cu reprezentanţii Occidentului, Iulian Fota arată că acestea au loc din cauza stării de teamă, iar o parte din presa occidentală nu face altceva decât să speculeze emoţia existentă în acest moment.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Nea fota,

    daca iti dau nota, 

    Trei, ai sa zici... 

    Pleaca-n pana mea de aici !!! 

    Om cu parul alb matale....dar la mine nu prostit, ca-s ungur curvit !!! 

    Jalnic! De ce s- au cheltuit miliarde Intr o aventură militară care nu a dus nicăieri? Au câștigat doar furnizorii de echipamente. Un dezastru umanitar uriaș, o frauda de proportii gigantice, o rușine!

    De fapt este o mare 'victorie' Omu' e retinut. Vor urma filme din care cretinii vor afla ce vor smecherii 'victoriosi'

    Probabil ca dl. Fota nu a aflat de obiectivele americanilor mentionate de presedintele Biden: "Am mers în Afganistan pentru a ne răzbuna pe cei care ne-au atacat (...) Misiunea noastră nu a fost să construim naţiunea."

    ...asta-i ca si "cresterea zero sau chiar negativa"!!!

    Oficialii SUA sustineau ca Afganistan are armata suverana dotata cu vreo 88 mld dolari.

    Cum armata afgana s-a evaporat, presupun ca mare parte din munitie si tehnica lor de lupta tocmai a ajuns la talibani.

    Nu intamplator companiile aeriene nu vor survola acum spatiul aerian afgan. 

    ...

    ...

    asta inseamna sa prezinti ceva ca sa-ti iasa stamba la cot .sa pleci cu coada intre picioare si sa spui ca ti-a iesit ........

    .. buna ziua , va rog frumos , pe cei de la BURSA , ziar cu staif /pretentii / nivel intelectual , sa analizeze ATENT , cand gazduieste parerile / opiniile ./unor astfel de FABARNIBISTI / NECALIFICATI . Mai bine , mai util ,

    mai real , mai folositor ptr. cititori , cititi , tot in Bursa de astazi articolul dl. SRS , care descrie adevarata ' capodopera NATO ' , dupa 20 de ani in Afganistan . Bun articol , cititi , VA ROG .

    O zi buna tuturor , si sanatate .  

    1. LOL muahahaaha, hahahahaha....

      Acel SRS care împreună cu Patrciu și sub tutela lui CPT a participat împreună cu alții la curatirea/devalizarea statului prin schema RRC? Ala vorbește de capodopere?

      Are you f.ucking serios? 

    specimenul asta a fost consilier pe securitate...bine dracului ca nu ne-a atacat cineva in perioada lui base.....cu un alcoolic si asa consilier, eram victime din start.

    iata si prostul harnic. sau prostul fudul care ne arata ca stie destul.

    FOTA, o sluga jalnica, o nulitate ca gandire si cultura.

    1. Probabil asa il consilia si pe presedinte.Jalnic,mie rusine ca fac parte din tagma celor care trebuiesc consiliati,mintiti de astfel de creaturi.ATENTIE nu e singurul.Bantuie la toata posturile si pe toate adresele aastfel de indivizi care -fac din noapte zi,din alb negru din rau bun etc.Vedeti cum sunt unii ridicati in slava desi nu au stersmnici praful de pe toba 2 ani.

    Avand in vedere Afganistanul, isi mai imagineaza cineva ca America ar interveni daca ar fi state din NATO atacate? Nu Anglia, nici Canada, ma gandesc la Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, chiar Romania.

    Ar interveni ca si data trecuta, dupa 50 de ani, evident, nu fara sa protesteze vehement, ca si in Ucraina.

    Poate ar mai face si niscaiva rapoarte, ca fostul ministru al sanatatii de la noi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb