Situaţia economică din zona euro a continuat să se îmbunătăţească şi în luna mai 2021, conform ultimului raport de la Sentix GmbH, pe fondul unor semnale tot mai evidente de supraîncălzire.
Indicele agregat al încrederii a crescut peste aşteptări, cu 7,9 puncte faţă de luna precedentă, până la 21 de puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2018, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu două puncte, până la 36,8 puncte, un nou nivel record, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 12,8 puncte, până la 6,3 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019 (vezi graficul).
"O performanţă economică excelentă este evidentă în toate regiunile lumii", se subliniază în raportul Sentix, iar "economia globală începe să arate semne clare de supraîncălzire". În aceste condiţii, autorii raportului consideră că "sunt probabile acţiuni din partea băncilor centrale pentru încetinirea ritmului economiilor".
Pe fondul accentuării procesului de redresare, alte trei ţări, Germania, Elveţia şi Austria, au fost trecute în categoria de boom economic, în care se aflau deja Statele Unite, Japonia şi regiunea Asia, exclusiv Japonia. Europa de Est, America Latină şi zona euro au rămas în categoria "redresare".
Nivelul ridicat al indicelui situaţiei curente şi al indicelui aşteptărilor din zona euro reprezintă o "situaţie neobişnuită", conform raportului de la Sentix, şi "subliniază că aplicarea unor politici monetare şi fiscale foarte expansioniste în ultimul an a avut efect asupra economiei reale", însă "acolo unde este lumină, este şi umbră", respectiv "creşte numărul semnalelor care arată că economia este supra-stimulată".
În acest context, s-au amplificat îngrijorările investitorilor cu privire la creşterea inflaţiei. "Ratele inflaţiei, care deja au surprins negativ în aprilie, vor continua să crească semnificativ", se subliniază în raportul Sentix, iar acest fenomen va continua "să crească presiunile asupra pieţei obligaţiunilor" şi "va avea, probabil, un impact şi asupra băncilor centrale".
Performanţa bună a zonei euro a beneficiat de creşterea puternică a indicilor încrederii pentru economia Germaniei, care "sfidează măsurile de combatere a pandemiei", după cum se arată în raport. Indicele agregat al încrederii a crescut până la 26,1 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2018, de la 20 de puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor până la 37,5 puncte, un nou record, de la 36,8 puncte în luna anterioară.
O nouă creştere masivă a înregistrat indicele situaţiei curente, până la 15,3 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, de la 4,5 puncte. "Şi în Germania apar tot mai multe semnale ale supraîncălzirii", mai arată analiştii de la Sentix.
În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix consideră că aceasta "continuă să evolueze extraordinar de bine", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut până la 40,1 puncte, un nou nivel record, de la 38,6 puncte în luna precedentă, pe fondul creşterii cu 11,8 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 41,8 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, şi a unei scăderi cu 9 puncte a indicelui aşteptărilor, până la 38,5 puncte.
Este posibil ca aceste semnale de supraîncălzire să conducă la aplatizarea curbei randamentelor, după cum se mai arată în raport.
Indicele încrederii pentru Europa de Est a urcat până la 9,5 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2018, de la 4,6 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la -6,3 puncte, de la -14 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 1,5 puncte, până la 26,5 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2005.
A continuat creşterea indicelui agregat al încrederii şi pentru economia Elveţiei, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2018, de 30,4 puncte, pe fondul creşterii cu 25 de puncte a indicelui situaţiei curente, până la 35,5 puncte, şi a scăderii până la 25,5 puncte a indicelui aşteptărilor, de la 39,8 puncte în luna anterioară.
O creştere semnificativă s-a înregistrat şi la nivelul încrederii în economia Austriei, care a trecut în categoria de "boom" pe fondul avansului cu 15,9 puncte a indicelui agregat, până la 34 de puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2018. Indicele aşteptărilor a crescut până la 54,8 puncte, un nou record, de la 46,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 22 de puncte, până la 15 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020.
Procesul de redresare a continuat şi în America Latină. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -5,1 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, de la -9 puncte, pe fondul creşterii indicelui situaţiei curente până la -26, puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020, de la -31,8 puncte în luna precedentă, şi a creşterii indicelui aşteptărilor până la 19,3 puncte, de la 16,8 puncte.
Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut cu 1,6 puncte, până la 36 de puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 6,5 puncte, până la 35 de puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020. Indicele situaţiei curente a crescut până la 37 de puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2018, de la 33,8 puncte în luna precedentă.
Încrederea investitorilor a scăzut uşor în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a coborât la 25,2 puncte, de la 25,5 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 17,8 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2019, de la 15,3 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 3,3 puncte, până la 33 de puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2020.
Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la 28,3 puncte în luna mai 2021, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, de la 26,8 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 6,7 puncte, până la 23 de puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 4 puncte, până la 33,7 puncte, cel mai scăzut nivel din decembrie 2020.
Indicele încrederii de la Sentix pentru aprilie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.204 investitori, dintre care 284 au fost investitori instituţionali.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2021, 07:33)
Îs prea prost să înțeleg lucrurile astea!
Mă duc să mă culc !
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.05.2021, 09:38)
zona euro va avea curand o mare mare mare problema data de aprecierea euro pana la nivele infernale fata de usd (1.37-1.39 pana in martie-aprilie 2022 - punct focal maxim : mijlocul Martie 2022).
datorita sucombarii (lesinului, comei.... luati-o cum vreti) dolarului , urmeaza un mare raliu de (sa-i zicem) sanatate pentru euro .... unul atat de masiv incat va cala , va bloca economia europeana datorita unui euro crunt de apreciat.
tinta raliului eur-usd : 1.37-1.39
fereastra temporala pentru raliul eur-usd: max mid March 2022
"sucombarea usd" va fi combustibilul pentru ultimor picior de urcare a burselor internationale (indicator US SP 500 maxim top area 4850-4950 puncte - perioada Ian- Apr 2022)
ATENTIE! Corelatia directa piete americane - piata locala BVB e de peste 85% ! Mare atentie! Tineti minte ce am scris aici si GANDITI INTERMARKET ! Nu ganditi monodimensional! Totul e un fenomen complex in curgere cu nenumarate fatete in plina expresie - aceste fatete fiind interconectate !
Succes!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.05.2021, 09:39)
dupa momentul nefericit pentru USD din martie-aprilie 2022 urmeaza un raliu multianual al USD (tinta DXY USD : 163-165 puncte).
tinta (fata de valoarea PREZENTA a USD) este 2 x (dublare).
tinta fata de podeaua de pret din martie-aprilie 2022 are evident un multiplu mai mare de 2x
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.05.2021, 09:41)
viziunea Sentix e in acord cu viziunea mea.
Galop de sanatate pentru euro ... fapt care va pune crunt piedica exporturilor europene prin scumpirea lor worldwide ....
2.3. despre eur/ron (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.05.2021, 09:54)
mare atentie ca pe perechea eur/ron ...galopul de sanatate al euro chiar e posibil sa duca la un euro mai scump fata de leu (pana aproape de 4.965 sau 5 sau putin mai sus....) !
totul tine totusi de politicile efective de management al arbitrajului monetar ale BNR (pentru ca indiferent cine ce ar zice, BNR ADMINISTREAZA CU O MANA STRANSA PERECHEA EURO/RON... nu avem de-a face cu o piata valutara efectiv libera... indiferent cine ce ar bazai pe la colturi ... purtatorul de cuvant BNR, sau Vasilescu sau chiar Isarescu, etc... o fi libera pe hartie, dar in realitate piata euro/ron e complet administrata efectiv de BNR)
de aceea (datorita interventionismului crunt al BNR) nu ma mai lansez in analiza pe euro/ron - nu are sens in conditiile date.
Piata euro/ron nu are puls, e o maimuta moarta trase de ate de catre BNR. Sa fie vorba de predictibilitatea necesara marilor corporatii care au cucerit economia Romaniei in vederea exportarii ... profiturilor ? :) Daaaaaaaaaaaaaaaaaa .... :)
Dupa ce moare Isarescu si vine alt guvernator o sa aiba loc o modificare masiva de directie si politici BNR. Dar nu va zic de acum , mai e timp pana atunci ! Atunci piata euro/ron o sa aiba nu doar puls :)) o sa avem direct un caz de aritmie cardiaca ... pentru a recupera starea de mortaciune a pietei euro/ron de acum!
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.05.2021, 10:00)
"Piata euro/ron nu are puls, e o maimuta moarta trase de ate de catre BNR. Sa fie vorba de predictibilitatea necesara marilor corporatii care au cucerit economia Romaniei in vederea exportarii ... profiturilor ? :) Daaaaaaaaaaaaaaaaaa .... :)"
explicatii:
marile corporatii isi scot profiturile (dupa aplicarea costurilor si cheltuielilor la venitul brut) in...lei. Dar profitul ala cam trebuie trimis la "mamici" , la firmele-mama din afara Romaniei.
Un leu slab si in curs de slabire ar "subtia" volumul de euro trimis la "mamici".
Si BNR (marele prieten al capitalului strain) controleaza euro/ron asaa... cat sa faca din ochi prieteneste companiilor corporate cu capital de origine straina.
E BNR "baiatul rau" din scena?
Nu. Echilibrul leului (fata de euro) are totusi si beneficii dar e mult prea complex sa ma apuc sa incep sa explic aici totul).
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2021, 15:05)
Ba Nostradamus, nu te mai poti opri? Postezi peste tot aceleasi tampenii!?
Fati blogul tau, unde sa postezii si sa-ti faci singur like-uri!
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.05.2021, 17:16)
la cata informatie concentrata am postat ....doar atat ai de zis?
eu postez unde vreau ma ! si ce vreau!
nu intelegi ca fac ce vreau cand vreau in ce fel vreau ?
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2021, 18:38)
Tu si Rechea! Sa va luati de mana si la gara!