Sentix: Îmbunătăţiri moderate, niciun semn real de redresare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2023

Grafic sentix-dec23

Grafic sentix-dec23

English Version

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a crescut sub aşteptări în decembrie 2023, conform ultimului raport de la Sentix GmbH.

Indicele agregat a urcat până la -16,8 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2023, de la -18,6 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 3,3 puncte, până la -23,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut până la -9,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2023, de la -10 puncte.

"Şi în zona euro şi pe plan internaţional imaginea este aceeaşi: îmbunătăţiri moderate, dar niciun semn real a unei reveniri", se arată în raportul de la Sentix, unde se mai subliniază că "până acum, nu există semnale pentru o nouă creştere în nicio regiune".

Pe de alt parte, îmbunătăţirea perspectivelor inflaţiei îi determină pe investitori să spere nu doar la oprirea procesului de restricţionare a politicii monetare, ci să aştepte chiar un sprijin din partea băncilor centrale.

Pe fondul îmbunătăţirii aşteptărilor la nivel global, Germania şi Europa de Est au fost menţinute în categoria "recesiune". Statele Unite şi Japonia au fost trecute în categoriile "temperare" şi "stagnare" din categoria "stabilizare", iar economiile din Asia, exclusiv Japonia, au fost trecute în categoria "uşoară redresare" de la "stagnare".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat o nouă creştere uşoară, cu 1,8 puncte, până la -25,5 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2023. Indicele situaţiei curente a crescut cu 2,5 puncte, până la -35,3 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 1,3 puncte, până la -15,3 puncte.

"Nu există niciun semnal al redresării în Germania", după cum arată analiştii de la Sentix.

Dincolo de Ocean, "economia americană poate fi descrisă în continuare ca fiind extrem de robustă", în condiţiile în care "piaţa stabilă a forţei de muncă este punctul forte şi călcâiul lui Ahile al economiei americane". Indicele condiţiilor curente a crescut cu 1,3 puncte, până la 19,3 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022. Indicele agregat al încrederii a crescut până la 5,6 puncte, de la 5 puncte, pe fondul menţinerii indicelui aşteptărilor la -7,3 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut în luna decembrie 2023 cu 1,4 puncte, până la 4,1 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 6,3 puncte, de la 4,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 0,7 puncte, până la 2 puncte.

Economia Japoniei a trecut în categoria "stagnare", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut cu 0,1 puncte, până la 4,6 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2022, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 0,5 puncte, până la zero, şi a unei creşteri de 0,8 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 9,3 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 1,9 puncte, până la -19,2 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut până la -27,5 puncte, de la -29 de puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut până la -10,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2023, de la -12,8 puncte.

Deoarece "fronturile de război par să se fi înăsprit, iar epuizarea se răspândeşte peste tot", analiştii de la Sentix întreabă dacă nu a venit vremea negocierilor în Ucraina, care ar putea amplifica speranţa redresării în Europa de Est.

Situaţia economiei Elveţiei s-a îmbunătăţit în ultima lună a anului, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut până la 3,3 puncte, de la -2,3 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a crescut până la 10,5 puncte, de la 3,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 4,2 puncte, până la -3,8 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a înregistrat o nouă scădere, cu 2,3 puncte, până la -23 de puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la -9,5 puncte, de la -15 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut cu 9,2 puncte, până la -35,5 puncte.

America Latină a rămas în categoria "declin" pe fondul creşterii uşoare a indicelui agregat al încrederii, până la -10,2 puncte, de la -11,5 puncte, în condiţiile creşteri cu 0,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -16,3 puncte şi a creşterii indicelui aşteptărilor cu 2 puncte, până la -4 puncte.

Pe fondul unui regim economic caracterizat de o uşoară tendinţă de scădere, indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a înregistrat o creştere de 1,3 puncte, până la -2 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la -2,5 puncte, de la -3,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 1,2 puncte, până la -1,6 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna decembrie 2023 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.245 investitori, dintre care 239 au fost investitori instituţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb