Sentix: Indicele agregat al încrederii în economia Germaniei a scăzut până la -24,4 puncte

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 august 2022

Sentix: Indicele agregat al încrederii în economia Germaniei a scăzut până la -24,4 puncte
CĂLIN RECHEA

Indicele încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat o relativă stabilizare în august 2022, la un nivel scăzut care indică apropierea recesiunii.

După scăderea semnificativă din luna precedentă, indicele agregat a crescut până la -25,2 puncte, de la -26,4 puncte, pe fondul unei creşteri de 0,2 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -16,3 puncte, şi a unei creşteri de 2 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -33,8 puncte (vezi graficul).

Pe fondul menţinerii tendinţei negative la nivel global, clasificarea economiilor nu a înregistrat modificări. Germania şi zona euro au rămas în categoria "recesiune", la fel ca e economiile din Asia, exclusiv Japonia, America Latină şi Europa de Est. Economia SUA a fost menţinută în categoria "declin".

Conform raportului de la Sentix, "atât indicele aşteptărilor cât şi cel al situaţiei curente din zona euro continuă să arate un tablou sumbru", în condiţiile în care "nu există impulsuri pozitive nici din partea încrederii consumatorilor, nici de pe frontul inflaţiei şi nici din partea preţurilor energiei".

La nivelul consumatorilor începe să devină tot mai evidentă povara mare a preţurilor energiei, iar un proces similar se observă şi la nivelul companiilor, fenomen care va conduce la amplificarea efectelor negative asupra economiei.

Despre cea mai mare economie a zonei euro, Germania, analiştii de la Sentix afirmă că "rămâne ferm pe drumul către recesiune".

Indicele agregat al încrederii în economia Germaniei a scăzut până la -24,4 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la -24,2 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 1,8 puncte, până la -14,8 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2021, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut până la -33,5 puncte, de la minimul istoric de -34,8 puncte înregistrat în luna anterioară.

Indicele agregat al încrederii în economia Statelor Unite şi-a continuat creşterea în august 2022, până la -6 puncte, de la -13,5 puncte, în condiţiile unei creşteri a indicelui situaţiei curente cu 7 puncte, până la 8 puncte, şi a unei creşteri până la -19 puncte a indicelui aşteptărilor, de la -27 de puncte.

Analiştii de la Sentix arată că, deşi economia SUA se află în recesiune tehnică, par să existe speranţe pentru îmbunătăţirea situaţiei. Cu toate acestea, datele din august nu arată finalul fazei de contracţie, ci doar reflectă o situaţie relativ mai bună faţă de restul lumii.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut cu 0,9 puncte în august 2022, până la -6,4 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la -11,5 puncte, de la -9,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -1,3 puncte, de la -1,8 puncte.

În Japonia indicele agregat a crescut până la -9,4 puncte, de la -13,4 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente cu 5 puncte, până la -0,8 puncte, şi a unei creşteri de 3 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -17,8 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul unui avans al indicelui agregat până la -34,4 puncte, de la -35,6 puncte în luna anterioară. Indicele situaţiei curente a crescut până la -36,5 puncte, de la -37,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 1,2 puncte, până la -32,3 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru economia Elveţiei a înregistrat o uşoară creştere, după trei scăderi consecutive, până la -8,3 puncte, de la -10,5 puncte în luna precedentă, în condiţiile creşterii indicelui situaţiei curente până la 15 puncte, de la 6,8 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor, până la -29 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2015, de la -26,3 puncte în luna precedentă.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a crescut semnificativ, cu 9,1 puncte, până la -7,2 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la -21,5 puncte, de la -34,8 puncte din luna anterioară, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut cu 4 puncte, până la 8,3 puncte.

America Latină a rămas în categoria "recesiune", pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii cu 0,5 puncte, până la -21 de puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu un punct, până la -22,3 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2020, în timp ce indicele situaţiei curente s-a menţinut la -19,8 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la -13 puncte în luna august 2022, de la -14,5 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 2 puncte, până la -6,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de un punct, până la -19,3 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna august 2022 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.262 de investitori, dintre care 241 au fost investitori instituţionali.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb