ZIARUL BURSA

09 august 2022
Ediţia din 18.09.2024
Efectul de undă. Grafică de MAKE

ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE Germania se îndreaptă către o "inevitabilă" recesiune

Sabin S. Brandiburu, Mihai GongoroiInternaţional / 9 august 2022

Aurelian Dochia, economist: "Nu este exclus ca economia germană să nu mai fie «locomotiva Europei»" Cristian Pîrvan, preşedintele PIAROM: "Recesiunea din Germania contribuie la agravarea fenomenelor economice din toată Europa" Cornel Codiţă, editorialist BURSA: "Dacă transatlanticul economiei germane va fi zdravăn zguduit de vreo furtună, atunci ea nu poate veni decât din China sau Statele Unite" Cristian Pîrvulescu, politolog: "Germania şi-a bazat întreaga creştere economică pe gazul şi petrolul din Rusia, iar acest lucru nu va mai putea exista" 

Tot mai multe date indică faptul că Germania se îndreaptă spre o perioadă de declin economic. Fenomenul s-ar putea agrava - în funcţie de cât de geroasă va fi iarna viitoare şi de bună-voiţă Rusiei, scrie Deutsche Welle

Regal Roadster 1910

INVESTIŢII PERSONALE Arta automobilului

Marius TiţaInvestiţii Personale / 9 august 2022

Marius Tiţa

Dacă vorbim despre maşini, vom ajunge să ne întrebăm care este cea mai scumpă maşină. Maşină de curse, maşină obişnuită, maşină de colecţie, maşină aflată acum în vreo oferă? Nu contează, noi vrem să ştim care este cel mai mare preţ ce se poate plăti, sau s-a plătit deja, pentru o chestie din asta cu patru roţi, mişcate de un volan. De fapt, contează foarte mult!

Superputerea din Est

CĂTĂLIN AVRAMESCUEditorial / 9 august 2022

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Imaginaţi-vă următoarea situaţie. Rusia continuă să arunce trupe în maşina de tocat carne care a devenit campania din Ucraina. Îşi epuizează ultimele rezerve. Recurge la mercenari.

Armament românesc în Ucraina

Armament românesc în Ucraina

George MarinescuCompanii / 9 august 2022

O înregistrare video apărută, ieri, pe reţelele de socializare arată că soldaţii ucraineni au primit obuze fabricate în anul 2022 de Romarm, deşi autorităţile centrale de la Bucureşti evită să precizeze în ce mod ţara noastră a sprijinit Ucraina cu echipamente şi tehnică militară.

O bancă centrală de toată ruşinea

Călin RecheaBănci-Asigurări / 9 august 2022

Călin Rechea

Guvernul Australiei a lansat un program de evaluare a activităţii şi performanţei băncii centrale, Reserve Bank of Australia (RBA), pe care o consideră "de toată ruşinea", după cum se arată într-o ştire recentă de la Financial Times.

Pastilele de iod comandate de Guvern au ajuns în farmacii

Pastilele de iod comandate de Guvern au ajuns în farmacii

I.GHE.Politică / 9 august 2022

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, le recomandă persoanelor aflate în grupa de risc să meargă să îşi ridice pastilele cu iod 

Tensiunile ruso-ucrainene din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie - cea mai mare din Europa - şi riscul nuclear crescut au adus iar în discuţie distribuirea celor 30 milioane pastile de iod comandate la începutul războiului din Ucraina de guvernul Ciucă şi primite la finalul lunii martie-începutul lunii aprilie.

"Astăzi, ANAF a adus rambursările de TVA la 0 zile întârziere. Nu mai există nicio decizie de rambursare TVA neefectuată. În luna mai aveam o întârziere de 2 miliarde de lei", a declarat şeful ANAF, Lucian Heiuş (Sursa foto: facebook / Lucian Heiuş )

LUCIAN HEIUŞ, PREŞEDINTELE ANAF: "Încasările la TVA au crescut cu 10 miliarde de lei în prima jumătate a anului"

M.G.Macroeconomie / 9 august 2022

România, pe ultimul loc în regiune în ceea ce priveşte încasările din TVA raportate la PIB 

În primele şase luni ale anului, ANAF a realizat încasări de 179,9 miliarde de lei, a declarat, ieri, Lucian Heiuş, directorul instituţiei. Încasările la TVA au crescut cu 10 miliarde de lei în prima jumătate a anului, în timp ce rambursările de TVA se fac cu "zero zile întârziere", a spus Heiuş, care a adăugat că în iulie TVA-ul restituit reprezintă 3,6 miliarde de lei.

Finanţare de 3,5 miliarde euro pentru irigaţii

PROIECT LEGISLATIV Finanţare de 3,5 miliarde euro pentru irigaţii

G.M.Politică / 9 august 2022

Programul naţional de irigaţii ar urma să fie finanţat cu 3,5 miliarde euro şi componenta nerambursabilă acordată prin subprogramul Agro IMM Invest ar urma să fie de 25%, faţă de 10% cât este în prezent, conform unei propuneri de act normativ înaintată, ieri, Parlamentului, de senatorii şi deputaţii formaţiunii politice Forţa Dreptei, al cărei lider este fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban.

Special Olympics, argint pentru fotbaliştii tricolori

FOTBAL UNICAT Special Olympics, argint pentru fotbaliştii tricolori

O.D.Sport / 9 august 2022

Există competiţii în care fotbaliştii tricolori cuceresc medalii. Detroit a găzduit timp de o săptămână peste 300 de sportivi cu şi fără dizabilităţi intelectuale, din 21 de ţări, la competiţia Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, eveniment desfăşurat după standardele FIFA.

Anonimul, film şi natură în inima Deltei Dunării

Anonimul, film şi natură în inima Deltei Dunării

O.D.Cultură / 9 august 2022

Iubitorii de film şi natură au un motiv de satisfacţie în această săptămână. Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul, un proiect cultural co-finanţat de Ministerul Culturii, şi-a deschis, ieri, porţile la Sfântu Gheorghe în Delta Dunării.

Grecia, criticată pentru incapacitatea de a proteja mediul

Grecia, criticată pentru incapacitatea de a proteja mediul

O.D.Internaţional / 9 august 2022

Grecia este criticată pentru incapacitatea de a proteja natura de mai multe organizaţii de protecţia mediului. Parcul Naţional Dadia, care a scăpat la limită să fie distrus de un incendiu la sfârşitul lunii iulie, este teoretic unul dintre cele mai bine protejate din Grecia, deoarece găzduieşte una dintre cele mai importante zone de reproducere a vulturilor şi a altor păsări răpitoare din Europa.

Rectificarea bugetară este pozitivă, cu majorare de cheltuieli de "numai" 24,6 miliarde de lei

DRAFT Rectificarea bugetară este pozitivă, cu majorare de cheltuieli de "numai" 24,6 miliarde de lei

MIHAI GONGOROIPolitică / 9 august 2022

Cine urmează să primescă cei mai mulţi bani: Munca, Proiectele Europene, Energia şi Transporturile - peste 2 miliarde lei fiecare Ministerul Energiei a cerut 31 de miliarde de lei în plus pentru schema de plafonare şi compensare a preţurilor produselor energetice 

Prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă, iar cele mai mari sume în plus le primesc Ministerul Muncii, cu un plus de 6,77 miliarde lei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu un plus de 2,7 miliarde lei, Ministerul Energiei cu 2,4 miliarde lei suplimentari alocaţi şi Ministerul Transporturilor care primeşte 2 miliarde lei, conform documentelor Ministerului de Finanţe publicate ieri de economedia.ro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat sume record de pe pieţe: 6,86 miliarde de lei, în iulie

CEL MAI RIDICAT NIVEL DIN ULTIMUL AN ŞI JUMĂTATE Ministerul Finanţelor a împrumutat sume record de pe pieţe: 6,86 miliarde de lei, în iulie

MIHAI GONGOROIMacroeconomie / 9 august 2022

Sistemul bancar a înregistrat un deficit de lichiditate de 9,6 miliarde de lei, în luna iulie 

Sistemul bancar a înregistrat un deficit de lichiditate lunar de 9,6 miliarde de lei în iulie, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport de analiză. În luna iunie a fost înregistrat un deficit de lichiditate de 13,5 miliarde de lei.

Piaţa listărilor din China, la nivel record

Piaţa listărilor din China, la nivel record

A.V.Internaţional / 9 august 2022

Ofertele publice iniţiale de pe bursele Chinei continentale - aproape 58 de miliarde de dolari în 2022 Cinci IPO-uri de peste un miliard de dolari în China, de la începutul lui 2022, faţă de una la New York şi una la Hong Kong, respectiv niciuna la Londra 

Ofertele publice iniţiale (IPO) mari au "secat" în centrele financiare majore ale lumii - de la Londra la Hong Kong -, în acest an, însă piaţa din China face excepţie, atrăgând listări record, conform Bloomberg.

Dmitri Medvedev (Sursa foto: duma.gov.ru.)

DMITRI MEDVEDEV, APROPIAT AL LUI PUTIN: "Rusia îşi va atinge obiectivele în conflictul din Ucraina"

V.R.Internaţional / 9 august 2022

În opinia lui Medvedev, obiectivul SUA şi al aliaţilor este "să distrugă Rusia" 

Rusia îşi va atinge obiectivele în conflictul din Ucraina în condiţiile proprii, spune şeful adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, considerând că Occidentul ar avea un plan pe termen lung pentru distrugerea Rusiei, anunţă Reuters.

Navele cu cereale continuă să plece din porturile ucrainene

EXPORTURI RELUATE Navele cu cereale continuă să plece din porturile ucrainene

A.V.Internaţional / 9 august 2022

Un al treilea port s-a redeschis la Marea Neagră 

Navele de transport MV Arizona şi MV Sacura, care transportă boabe de soia şi porumb, au părăsit ieri porturile ucrainene de la Marea Neagră, au anunţat Turcia şi Ucraina, ridicând la zece totalul de cargouri de când primul vas de transport a navigat săptămâna trecută în baza unui acord cu Rusia privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, transmite Reuters.

Companiile investesc în protecţia împotriva atacurilor cibernetice

Companiile investesc în protecţia împotriva atacurilor cibernetice

O.D.Companii / 9 august 2022

Criminalitatea cibernetică reprezintă o problemă, care nu mai poate fi ignoarată. Mai mult de jumătate dintre companiile din ţara noastră (57%) urmăresc să crească bugetul pentru investiţiile în îmbunătăţirea protecţiei împotriva atacurilor informatice, iar 28% doresc să îmbunătăţească măsurile existente, arată rezultatele sondajului "Tax & Cyber", derulat recent de EY pe piaţa locală.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 9 August 2022

MACRO NEWSLETTER 9 August 2022

Macroeconomie / 9 august 2022

Numărul locurilor de muncă din Statele Unite a crescut semnificativ peste aşteptări în iulie 2022, cu 528 de mii, după o creştere de 398 de mii în luna precedentă, conform datelor ajustate pentru sezonalitate de la nivelul companiilor.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo