Tensiunile ruso-ucrainene din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie - cea mai mare din Europa - şi riscul nuclear crescut au adus iar în discuţie distribuirea celor 30 milioane pastile de iod comandate la începutul războiului din Ucraina de guvernul Ciucă şi primite la finalul lunii martie-începutul lunii aprilie.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, le-a recomandat cetăţenilor cu vârsta sub 40 de ani să meargă "cât mai repede" să-şi ridice pastilele de iodură de potasiu.
"Distribuţia pastilelor e perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia pentru pastilele de iodură de potasiu", a spus, ieri, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a precizat că sunt 2.500 de farmacii în toată ţara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza reţetei.
"Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct", a spus Alexandru Rafila.
Întrebat dacă există cerere pentru pastilele de iod, ministrul Sănătăţii a arătat: "Există cerere mai mare, mai mică; nu ştiu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescripţie celor care trebuie să primească iodura de potasiu".
Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar cei cu vârste sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia.
Persoanele eligibile pentru a primi iod sunt: bebeluşii cu vârsta de până la o lună - se administrează un sfert de comprimat; copiii între o lună şi trei ani - se administrează o jumătate de comprimat; copiii între 3 şi 12 ani - li se administrează un comprimat; copiii cu vârsta de peste 12 ani, adulţii şi femeile gravide sau care alăptează - doza recomandată este de două comprimate.
Amintim că în 7 martie 2022, Alexandru Rafila anunţa că Guvernul a solicitat companiei Antibiotice Iaşi fabricarea a 30 milioane de pastile de iod, ce iniţial urmau să fie distribuite de direcţiile judeţene de sănătate publică prin intermediul medicilor de familie. Din cauza faptului că medicii de familie au refuzat stocarea medicamentelor în cabinete, s-a decis ca aceştia să elibereze o reţetă persoanelor aflate în grupele de risc - sub 40 de ani - care ar urma să ridice pastilele respective de la farmacii.
Pentru întreaga cantitate de pastile de iod, Guvernul ar fi plătit companiei Antibiotice Iaşi 30 milioane lei, adică aproximativ 6 milioane euro, conform informaţiilor furnizate de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.