Piaţa listărilor din China, la nivel record

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 august 2022

Piaţa listărilor din China, la nivel record

Ofertele publice iniţiale de pe bursele Chinei continentale - aproape 58 de miliarde de dolari în 2022 Cinci IPO-uri de peste un miliard de dolari în China, de la începutul lui 2022, faţă de una la New York şi una la Hong Kong, respectiv niciuna la Londra

Ofertele publice iniţiale (IPO) mari au "secat" în centrele financiare majore ale lumii - de la Londra la Hong Kong -, în acest an, însă piaţa din China face excepţie, atrăgând listări record, conform Bloomberg.

Datele agenţiei americane de ştiri arată că ofertele publice iniţiale de pe bursele Chinei continentale au atins 57,8 miliarde de dolari până acum, în 2022, valoarea fiind cea mai mare înregistrată vreodată de ţara asiatică în primele şapte luni dintr-un an.

Conform sursei citate, pe piaţa Chinei au avut loc cinci IPO-uri de peste un miliard de dolari de la începutul lui 2022, iar încă una este în aşteptare. Spre comparaţie, pe pieţele din New York şi Hong Kong a avut loc doar câte o listare de această amploare, iar la Londra - niciuna.

Piaţa IPO-urilor din China a sfidat obstacole precum creşterea ratelor dobânzilor şi temerile de recesiune din SUA, care au blocat strângerea de fonduri pe pieţele americane de acţiuni, notează Bloomberg. Ofertele publice din economia asiatică - a cărei politică monetară este diferită de cea a Fed din SUA - sunt în mare parte orientate către investitorii locali. În plus, listările din China sunt susţinute de temerile potrivit cărora condiţiile economice din ţară s-ar putea înrăutăţi mai târziu în cursul anului, din cauza extinderii cazurilor de Covid, care determină Beijingul să respecte strategia strictă Covid Zero. Mai mult, oficialii Chinei au atras atenţia că avansul economiei ţării va fi de aproximativ 5,5% în 2022, ceea ce diminuează optimismul cu privire la o revenire.

"Companiile au o dorinţă mai puternică pentru IPO-uri, deoarece văd prima jumătate a anului ca pe o fereastră de timp mai favorabilă decât perioada următoare", este de părere Shen Meng, director în cadrul băncii de investiţii Chanson & Co., care subliniază: "Societăţile au o perspectivă mai slabă în privinţa pieţei şi îşi fac griji că listarea în viitor va fi mai dificilă decât acum".

Bloomberg: Ponderea Chinei în veniturile din IPO-urile globale s-a triplat la 44% anul acesta

În condiţiile în care companiile din China se grăbesc să se listeze, ponderea ţării în veniturile din IPO-urile globale s-a triplat la 44% anul acesta, de la 13% la sfârşitul anului 2021, potrivit datelor Bloomberg.

O performanţă mai bună a acţiunilor după listare a fost, de asemenea, o atracţie pentru companii, notează sursa. Acţiunile companiilor care au lansat IPO-uri în China continentală au crescut, în medie, cu 43% în acest an faţă de preţul lor de listare, comparativ cu o scădere de 13% observată la Bursa din Hong Kong.

Între timp, indicele de referinţă CSI 300 al Bursei Chinei a scăzut cu aproximativ 16% din 31 decembrie 2021, consemnând una dintre cele mai slabe performanţe în rândul principalilor indici globali, dat fiind că investitorii s-au confruntat cu restricţii stricte legate de Covid, cu o criză imobiliară care se adânceşte şi o represiune asupra giganţilor internetului.

Furnizorul de telecomunicaţii China Mobile Ltd. şi producătorul de energie CNOOC Ltd. au avut cele mai mari debuturi din 2022, pe piaţa chineză. Ambele companii s-au listat "acasă" după ce au fost delistate în SUA, pe fondul includerii lor pe lista neagră a epocii Donald Trump. În China, cele două companii au strâns 8,6 miliarde de dolari, respectiv 5 miliarde de dolari şi se tranzacţionează cu mult peste preţurile lor de listare.

Sectorul tehnologic a fost unul cu cele mai multe IPO-uri în China, anul acesta, potrivit Bloomberg.

Multe dintre acţiunile care vin acum pe piaţă în China "provin din sectorul tehnologic, pe care investitorii par dornici să le cumpere, având în vedere concentrarea pe dezvoltarea capacităţilor locale", declară Brian Freitas, analist al platformei independente de cercetare Smartkarma din Auckland.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb