Superputerea din Est

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 9 august 2022

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Imaginaţi-vă următoarea situaţie. Rusia continuă să arunce trupe în maşina de tocat carne care a devenit campania din Ucraina. Îşi epuizează ultimele rezerve. Recurge la mercenari. Se umileşte, cumpărând drone din Iran şi aducând o sută de mii de "voluntari" din Coreea de Nord. În zadar. Armata ucraineană, sprijinită cu armament modern din Occident, le administrează ruşilor o bătaie, vorba poporului, "soră cu moartea". Ucraina recuperează teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea.

Este clar care ar fi consecinţele asupra Rusiei în cazul unui asemenea scenariu. Regimul lui Vladimir Putin ar fi măturat. Cu o armată îngenuncheată, cu un guvern discreditat, cu o economie în criză, urmăriţi penal de comunitatea internaţională, complicii lui Putin nu pot rezista mult. Este posibil chiar ca imperiul Moscovei - cunoscut astăzi drept "Federaţia Rusă" - să se destrame.

Nu sunt singurul care avansează acest scenariu. Însă astăzi doresc să tratez alt subiect. Unul care, ciudat, a trecut neobservat de marea majoritate a comentatorilor. Care vor fi consecinţele asupra Ucrainei în cazul unei victorii comparabile, ca semnificaţie istorică, cu triumful lui Napoleon la Austerlitz?

Departe de mine să cred că jocurile sunt făcute în Ucraina. Că sfârşitul războiului este previzibil. Rusia are multe resurse. Elitele occidentale sunt aşa cum sunt. Chiar şi întâmplarea are un rol. Poate Zelenski cade în bucătărie şi se loveşte la cap. Nimic nu este predeterminat.

Dar să presupunem că se conturează, în următoarele luni, o victorie categorică a Ucrainei asupra trupelor de invazie. Şi că autoritatea Kiev-ului este restabilită asupra regiunilor Donbas şi Crimeea.

În acel moment, Europa şi întreaga lume vor asista la ascensiunea unei mari puteri. Una care a învins principala putere nucleară a lumii. Va trebui să învăţăm să trăim lângă o Ucraină înarmată până în dinţi cu arme dintre cele mai moderne. Una a cărei economie a rezistat, cumva, şocului războiului. Cu un regim de la Kiev care are prieteni sus-puşi peste tot. Cu o Ucraină, sper, democratică şi puternică.

Vladimir Putin şi cercul său de ultra-naţionalişti tot vorbesc despre o lume uni-polară, dominată de Statele Unite. În mintea tiranului de la Kremlin, campania din Ucraina şi lichidarea guvernului de la Kiev ar fi doar primul pas în restabilirea unei ordini bipolare, ca pe vremea când Statele Unite aveau un singur mare adversar strategic, Uniunea Sovietică.

Însă ordinea uni- sau bipolară a fost o excepţie, nu o regulă. Sistemul internaţional a asistat întotdeauna la emergenţa unor mari puteri şi la ruina altora. Abia după Al Doilea Război Mondial vedem Statele Unite evoluând către rolul pe care îl cunoaştem astăzi. Iar de douăzeci de ani încoace, China comunistă a ajuns (fie că vrem, fie că nu) o mare putere - cu o armată enormă şi cu o industrie remarcabilă.

În Primul Război Mondial alta era lista marilor puteri şi a statelor cu aspiraţii credibile la acest statut. Puţini ştiu, spre exemplu, că Japonia a luptat atunci de partea Antantei - era, cum s-ar spune, aliată cu România. A trimis o forţă navală considerabilă în Mediterana: trei crucişătoare şi 14 distrugătoare. Pretenţiile Japoniei de a fi o mare putere s-au dus la fundul oceanului Pacific abia în 1944, după ce s-au lovit de baza industrială a Statelor Unite.

Cât despre Rusia, ea a apărut pe firmamentul marilor puteri aproape peste noapte, la începutul secolului al XIX-lea, când trupele ţarului ajung să ocupe Parisul. Uniunea Sovietică iese din Al Doilea Război Mondial ca o super-putere, deşi la începutul conflictului era umilită de mica Finlandă. Istoria e complicată. Cei care mizează pe reguli simple şi evidente, de obicei se înşeală.

Ucraina este pe cale să fie ceea ce ar fi trebuit să devină Germania. Un pol de stabilitate în Europa, cu o forţă militară capabilă să apere democraţiile europene. Germania însă a irosit această şansă istorică.

Cum stăm noi, România? Aici, mă tem, am doar veşti proaste. Prost sfătuit, actualul regim de la Bucureşti face tot ce poate să calce pe nervii ucrainenilor. Va veni o vreme în care vom deconta, amar, ostilitatea Bucureştiului faţă de Kiev.

Cu toate că forţele armate ucrainene sunt singura speranţă ca trupele Moscovei să nu ajungă la Chişinău, regimul de la Bucureşti e practic singurul din Europa care refuză să trimită armament în Ucraina. (Chiar şi Macedonia de Nord a făcut-o). Cu ocazia discursului lui Zelenski, adresat Parlamentului de la Bucureşti, actualul Prim-ministru a cântat pe aria ultranaţionaliştilor locali, reproşându-i şefului statului vecin şi agresat de Rusia că nu respectă drepturile românilor din Bucovina. Muzică în urechile lui Vladimir Putin.

Politicienii şi "serviciile" din România nu sunt la prima astfel de gafă. Până recent, ţineau în braţe, în Republica Moldova, un oligarh corupt precum Plahotniuc. Acum individul a fugit, dar ei încă nu s-au trezit. Nici nu o vor face, pentru că ei sunt creaţia izolaţionismului ceauşist.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Că Ucraina va fi pol de stabilitate pe lângă care să ne guduram, deh, ce să mai zicem?

    Numai astfel de viziuni "vizionare" nu citisem. 

    Dar poate mai știi? Nu trebuie să-i enervam nici pe ucraineni. 

    Cu atâta armament primit, să nu pună cumva joarda pe noi:)) în loc de ruși. 

    Așa că mai bine să-i tratam și pe ei preventiv ca pe "marele licurici". Vorba unui politician - un adevărat clasic in viață. Pentru cunoscători:)) 

    1. Sa fim seriosi, le-am cedat teritoriu, ii asistam destul de bine si le vindem munitie. Le ajunge.

    Nu am putut trece peste propozitia "Una care a învins principala putere nucleară a lumii":-)...sper ca autorul nu se gandea la "principala putere nucleara a lumii" ca fiind Rusia...ei sunt "principala putere nucleara a lumii" in acceasi masura in care sunt "a doua putere militara a lumii":-)...In 1992 dupa destramarea URSS, americanii si rusii au convenit la reducerea focoaselor nucleare pe care le detineau fiecare, costul fiind suportat de americani. Atunci au facut un inventar al tuturor focoaselor nucleare...jumatate din silozurile care contineau rachete balistice intercontinentale spuneau atunci americanii erau inundate de apa...si asta era acum 30 de ani:-)...Ar fi de mirare daca un sfert din numarul de rachete balistice vehiculat de mujici sunt operationale...cam asta e nivelul "principalei puteri nucleare a lumii":-)...Intr-o tara in care tancurile refuza sa porneasca intr-o parada militara, submarinele si crucisatoarele iau foc si se scufunda din senin, singurul port avion trebuie tractat ca sa ajunga la destinatie e greu de crezut ca rachetele balistice fac exceptie...Rusii nu au cultura ordinii si intretinerii, a procedurilor. Pot sa pun pariu ca daca mujicii ar vrea sa le lanseze, s-ar autodistruge singuri fara sa miste americanii un deget:-)

    1. când pornesc rachetele, ca ajung la tine.

      Da stim deja..."in trei zile" ajung:-)...Numai sa nu expire termenul de valabilitate al pastilelor pana ajung rachetele mujicilor:-)

      tu ce o sa faci, Ciupercovici? iei pastila lui Rafillovici?

      O sa razi mujiceste flamand si in fundul gol...incepe de pe acum sa nu te surprinda si pe tine venirea iernii..."iarna nu-i ca vara":-)

    Habar n-am ce face sau nu face Romania vs. conflictul din Est, dacă va câștiga Ucraina sau se încheie remiză, cine știe...

    Dar, în octombrie 1941 general-colonel Heinz Guderian (armata 4 panzer) cucerește Tula și raportează la Berlin ca vede turla Kremlinului prin binoclu...se desfac șampaniile, se delirează, propaganda germană sărbătorește..."practic, Rusia a pierdut războiul..." se lauda Hitler...urmarea o știți...  

    1. Urmarea o stim...dupa batalia de la Kursk Hitler spunea intr-o intalnire cu genaralii lui ca daca ii spunea cineva la inceputul razboiului ca o sa distruga 30000 de tancuri sovietice l-ar fi considerat nebun...S-au dus vremurile cand mujicii aveau cate 6-7 copii astfel incat Stalin sa-i arunce la inaintere fara sa-i pese de pierderi. S-au cam terminat mujicii...de aceea nici nu a declarat Putler razboi ci "operatiune militara speciala"...daca auzeau "mujicii de Piata Rosie" ca-i paste incorporarea ai fi vazut atunci ce "sustinere" are:-)...sunteti vai si amar de capul vostru...Inca 6 luni de inarmare pentru Ucraina si matura cu voi

      Toți șase sa ii ia sa ii duca la Operațiune sa ii folosească la Operațiune sa scăpăm de faxisti

      Da' arunca-l naibii de fax si nu-l mai folosi, scapa de el, daca te supara chiar atat de rau...

      Te râzi degeaba. Faxiștii au fost niște criminali cum știe toată lumea. Au omorât sovietici mulți nevinovați decât că erau în apărare. Pentru ce să minimalizați faxismul?

      Nu ma rad deloc. Doar rad. E nepoliticos fata de cititori sa comentati intr-o limba pe care o cunoasteti cel mult aproximativ.

      Nu minimalizez fascismul, nazismul din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Niste regimuri criminale, fara doar si poate, atat fata de straini, cat si fata de proprii cetateni. Valabil si pentru slugile lor din multe tari eurroene de la acea vreme. Aici suntem perfect de acord. 

      Unde pare ca NU mai suntem de acord sunt alte doua asertiuni. 

      Una, ca regimul sovietic al lui Stalin a fost un regim cel putin la fel de criminal ca acelea fasciste, iar incercarile patronului dvs. de astazi, de a reinvia acel regim si de a-l reabilita pe Stalin si tot ce-a facut el, sunt o insulta neobrazata la adresa memoriei zecilor de milioane de vieti (inclusiv rusesti) pe care le-a curmat sau "doar" distrus, direct sau indirect, prin regimurile-marioneta instalate in Europa Centrala si de Est dupa razboi. Inclusiv vietile a milioane de romani, ca tot comentati pe un site romanesc. Si ASTA e stiut de toata lumea, doar ca unii nu vor sa accepte acest adevar. 

      A doua, cum ca acest razboi murdar ar avea vreo legatura cu fascismul. Nu are decat in propaganda Kremlinului. Tot restul lumii stie exact pe dos, anume ca in acest caz agresorii fascisti sunt rusii. 

      Asa ca, daca nu va puteti gandi la o intrebuintare mai buna pentru cei sase copii pe caare i-ati facut decat sa-i trimiteti in Ucraina sa omoare, distruga, jefuiasca si violeze, trimiteti-i. Iar dvs. apucati-va de sapat sase gropi in fundul gradinii, in caz ca mai vine vreunul inapoi, fie si-n sac de plastic.

    A fost de la bun inceput de neinteles interesul deosebit al Rusiei pentru obiectivele nucleare. Acum insa, dupa actiunile de la Zaporojie, este evident ca Rusia pregateste terenul si, intr-un fel avertizeaza vestul Europei asupra faptului ca probabil vor urma lovituri nucleare in Ucraina.

    Noile sisteme de armament, in special de artilerie, introduse in lupta de Armata din Ucraina, au obligat Armata rusa sa se retraga in afara distantei de tragere a acestora sau sa se adaposteasca.  

    In viitor, daca Rusia nu va reusi sa descopere si sa loveasca aceste arme, actiunile de lupta se vor desfasura cu dificultate si Rusia nu-si va atinge obiectivele.  

    O noua revigorare a luptelor nu se va mai putea realiza prin utilizarea unitatilor mecanizate si artileriei, care si de o parte si de alta, trebuie sa se mentina la distanta.  

    Deasemenea niciuna din parti nu va mai putea realiza grupari mari de forte, aproape de zona actiunilor militare.  

    Singura posibilitate pentru asigurarea succesului, este utilizarea in actiunile de lupta a infanteriei, a luptatorilor dotati cu armament "usor" , deplasati spre zonele actiunilor de lupta in conditii de conspirativitate si introdusi in lupta ofensiva din miscare.  

    Si daca Ucraina va reusii sa adune 1.000.000 de infanteristi si sa procedeze asa, va invinge.  

    Si, daca Rusia va aduce 100.000 de mercenari nord- coreeni, trupe de infanterie,.... probabil asa o sa procedeze si va pricinui mari probleme Armatei Ucrainei.. 

    Si, incepe sa se adevereasca si ce noi stiam inca din 2021 si anume ca Rusia va lua Ucraina, China va lua Taiwanul si ca SUA vor rezolva problema Nord Coreana.

    Si Kim o fi aflat si el si incearca sa se apropie de umbrela Rusa cu cei 100.000 de militari.  

    1. Faxismul este pericolul maxim, trebuie sa luptam împotriva faxismului!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb