Indicii încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro au înregistrat o creştere peste aşteptări şi în ianuarie 2023, după cum arată ultimul raport de la Sentix GmbH.
Indicele agregat a crescut cu 3,5 puncte faţă de luna precedentă, până la -17,5 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2022, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 6,2 puncte, până la -15,8 puncte, iar indicele condiţiilor curente a crescut cu 0,7 puncte, până la -19,3 puncte.
Combinaţia dintre creşterea indicelui aşteptărilor şi relativa stagnare a indicelui situaţiei curente este considerată drept semnal al unei recesiuni uşoare în zona euro. Noul optimism contrastează puternic cu aşteptările din octombrie 2022, când investitorii prevedeau o recesiune puternică.
"Moderarea aşteptărilor privind recesiunea din zona euro a fost determinată de menţinerea stocurilor de gaze la un nivel ridicat, pe fondul iernii uşoare, dar şi pe fondul stabilităţii de pe pieţele muncii", se mai arată în raportul de la Sentix.
Pe fondul temperării tendinţei negative la nivel global, zona euro, Germania, Europa de Est şi America Latină au fost menţinute în categoria "recesiune", Japonia în categoria "declin", iar economia Statelor Unite a fost menţinută în categoria "stagnare". Economiile din Asia, exclusiv Japonia, au fost trecute în categoria "redresare" de la "declin", în condiţiile eliminării măsurilor anti-Covid din China.
La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat a treia creştere lunară consecutivă, până la -16,5 puncte, de la -20,3 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut cu 0,3 puncte, până la -18 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut până la -15 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -22,3 puncte.
"Apare speranţa că o recesiune severă poate fi prevenită", se afirmă în raport, pe fondul "reducerii îngrijorărilor referitoare la inflaţie". Analiştii de la Sentix avertizează că lunile viitoare vor arăta dacă declinul ratelor inflaţiei din Germania este sustenabil.
Despre economia Statelor Unite raportul de la Sentix spune că "situaţia se înrăutăţeşte", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a scăzut cu 3 puncte, până la -3,5 puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui situaţiei curente până la 4,3 puncte, de la 9,3 puncte, şi a unei scăderi până la -11 puncte a indicelui aşteptărilor, de la -9,8 puncte.
"Există riscul ca Federal Reserve să exagereze cu majorarea dobânzii şi să determine intrarea economiei în recesiune", se mai subliniază în analiza de la Sentix, în condiţiile în care "efectul dobânzilor restrictive se manifestă cu o întârziere de 6 - 9 luni".
Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut semnificativ în ianuarie 2022, cu 6,2 puncte, până la 1,4 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2022, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 7,3 puncte, de la -3,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -4,3 puncte, de la -5,8 puncte.
Analiştii de la Sentix afirmă că renunţarea la politica "zero Covid" în China a "generat o fantezie în rândul investitorilor".
În Japonia indicele agregat a crescut până la -6,6 puncte, de la -8 puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi a indicelui situaţiei curente cu 1,3 puncte, până la -5,3 puncte, şi a unei creşteri de 4 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -8 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2022.
Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 3,6 puncte, până la -27,6 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut până la -36,8 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2022, de la -38,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 5,3 puncte, până la -18 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.
Indicele agregat al încrederii pentru economia Elveţiei a scăzut cu 2,7 puncte, până la 2,9 puncte, în condiţiile creşterii indicelui situaţiei curente până la 21 de puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2022, de la 15,8 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la -13,8 puncte, de la -4 puncte în luna precedentă.
Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut semnificativ, până la -20,5 puncte, de la -12,7 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut uşor, până la -21,5 puncte, de la -22,8 puncte, timp ce indicele situaţiei curente a scăzut până la -19,5 puncte, de la -2 puncte.
America Latină a rămas în categoria "recesiune", pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii până la -16,9 puncte, de la -16,2 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la -9,8 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2022, de la -12,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -23,8 puncte, de la -19,5 puncte.
Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la -7,2 puncte în ianuarie 2023, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, de la -10,1 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 0,5 puncte, până la -9,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 6,3 puncte, până la -4,5 puncte.
Indicele încrederii de la Sentix pentru luna ianuarie 2023 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.228 de investitori, dintre care 236 au fost investitori instituţionali.