Sentix: Investitorii aşteaptă salvarea zonei euro de la BCE şi China

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 octombrie 2024

Sentix: Investitorii aşteaptă salvarea zonei euro de la BCE şi China

"Politica UE creează următorul obstacol în calea creşterii economice, prin noile tarife pentru automobilele electrice din China". (Sentix)

Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a crescut peste aşteptări în octombrie 2024, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a urcat până la -13,8 puncte, de la -15,4 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 0,8 puncte, până la -23,3 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2023, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere semnificativă, de 4,2 puncte, până la -3,8 puncte.

Analiştii de la Sentix subliniază că "zona euro rămâne într-o situaţie economică nefavorabilă", iar "Investitorii sunt încurajaţi nu numai de reducerea dobânzilor de către BCE, ci şi de stimulentele oferite recent în China".

În contextul îmbunătăţirii aşteptărilor la nivel global, Germania a fost menţinută în categoria "recesiune", în timp ce zona euro a fost menţinută în categoria "declin". Statele Unite au fost trecute categoria "ascensiune" din categoria "temperare", iar Europa de Est a fost menţinută în categoria "declin".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat o creştere de 3,2 puncte, până la -31,5 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut cu 0,2 puncte, până la -47,8 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut până la -13,5 puncte, de la -20,3 puncte.

"Economia Germaniei se află încă în recesiune, afirmaţie subliniată de valorile catastrofale ale indicelui situaţiei curente", se arată în raportul de la Sentix, unde se mai subliniază că "îmbunătăţirea perspectivelor se bazează exclusiv pe stimulentele venite din economia globală, în special din China".

Analiştii de la Sentix avertizează apoi că "politica UE creează următorul obstacol în calea creşterii economice, prin noile tarife pentru automobilele electrice din China".

Dincolo de Ocean au apărut noi semnale privind rezilienţa economiei americane, în special la nivelul pieţei muncii, care "va fi probabil un factor decisiv pentru evoluţia pieţelor financiare".

Indicele agregat al încrederii a crescut până la 11,2 puncte, de la 3,3 puncte, pe fondul creşterii indicelui condiţiilor curente până la 20 de puncte, de la 11,8 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 2,8 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2024, de la -4,8 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut semnificativ în octombrie 2024, cu 7,6 puncte, până la 13,6 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 18,3 puncte, de la 7,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 4,2 puncte, până la 9 puncte.

Economia Japoniei a trecut în categoria "uşoară ascensiune", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut cu 3,4 puncte, până la 5,9 puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 5,5 puncte, până la 5,5 puncte, şi a unei creşteri de 1,3 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 6,3 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "declin" pe fondul menţinerii indicelui agregat la -12,8 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -21,3 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, de la -18,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 2,8 puncte, până la -4 puncte.

Situaţia economiei Elveţiei s-a îmbunătăţit considerabil în octombrie 2024, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut până la 17,1 puncte, de la 4 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a crescut până la 15,5 puncte, de la 7 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 17,8 puncte, până la 18,8 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut până la -27,2 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2022, de la -23,5 puncte. Indicele condiţiilor curente s-a menţinut la -36,8 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a scăzut până la -17 puncte, de la -9,3 puncte.

America Latină a trecut în categoria "stabilizare" pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii până la -4,4 puncte, de la -7,5 puncte, în condiţiile creşterii cu 0,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -12,5 puncte, şi a creşterii indicelui aşteptărilor până la 4 puncte, de la -1,8 puncte.

Indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a revenit în teritoriul pozitiv, la 4,7 puncte, de la -0,8 puncte în luna precedentă, pe fondul pachetului de stimulare economică adoptat de autorităţile de la Beijing. Indicele situaţiei curente a crescut până la 1,4 puncte, de la -1,7 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 7,8 puncte, până la 8 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna octombrie 2024 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.150 de investitori, dintre care 220 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce tot "stimulentele", pe roamaneste printare de bani. ecb, la fel urmeaza scaderi de dobanzi si printare de bani ca, n-au destiu clienti la bonduri cu dobanzi mici.

    US la fel. aurul asta spune urmeaza printare de bani . mondiala. asta fac si vor face toti, ecb, bnr, japan, china fed, turcia, rusia, etc.  

    stimulente le zice oficial, de fapt, printare de bani. dar mai intai trebuie "motivul" , cum e acum in china, recesiune, bine neoficiala, ca oficial numai piata imobiliara si bursa s-au prabusit. pib ul oficial e tot pe plus 5%.

    mai intai motivul, recesiune sau somaj ceva, si apoi "stimulente", printare de bani. asta asteapta investitorii.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb