Sentix: Scenariul stagnării înlocuieşte scenariul recesiunii în zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 februarie 2023

Sentix: Scenariul stagnării înlocuieşte scenariul recesiunii în zona euro
Călin Rechea

Indicii încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro au înregistrat o creştere peste aşteptări şi în februarie 2023, după cum arată ultimul raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a crescut cu 9,5 puncte faţă de luna precedentă, până la -8 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2022, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 9,8 puncte, până la -6 puncte, iar indicele condiţiilor curente a crescut cu 9,3 puncte, până la -10 puncte.

Creştere semnificativă a celor două componente ale indicelui agregat al încrederii arată că "scenariul stagnării prinde tot mai mult contur".

Pe fondul temperării tendinţei negative la nivel global, Zona euro, Germania, Japonia şi America Latină au fost trecute în categoria "stagnare" de la "recesiune", economia Statelor Unite a fost menţinută în categoria "stagnare", economiile din Europa de Est au fost menţinute în categoria "recesiune", iar economiile din Asia, exclusiv Japonia, au fost menţinute în categoria "redresare", pe fondul menţinerii optimismului generat de eliminarea măsurilor anti-Covid din China.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat a patra creştere lunară consecutivă, până la -6,8 puncte, de la -16,5 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut cu 9,2 puncte, până la -8,8 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut cu 10,2 puncte, până la -4,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

"Şi în Germania sunt numeroase semnale care pot confirma un scenariu al stagnării, însă fundaţia acestuia este slabă", se afirmă în raport.

Despre economia Statelor Unite raportul de la Sentix spune că "situaţia a înregistrat o îmbunătăţire surpinzătoare", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut cu 7,1 puncte, până la 3,6 puncte, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente până la 9 puncte, de la 4,3 puncte, şi a unei creşteri până la -1,8 puncte a indicelui aşteptărilor, de la -11 puncte.

"Există riscul ca Federal Reserve să exagereze cu majorarea dobânzii şi să determine intrarea economiei în recesiune", se mai subliniază în analiza de la Sentix, pe fondul "persistenţei condiţiilor robuste de pe piaţa muncii".

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut semnificativ şi în februarie 2023, cu 10,3 puncte, până la 11,7 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 16 puncte, de la 7,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la 7,5 puncte, de la -4,3 puncte.

Analiştii de la Sentix afirmă că renunţarea la politica "zero Covid" în China "continuă să genereze entuziasm în rândul investitorilor".

În Japonia indicele agregat a crescut până la -0,5 puncte, de la -6,6 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente cu 4,3 puncte, până la -1 punct, şi a unei creşteri de 8 puncte a indicelui aşteptărilor, până la zero puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 6 puncte, până la -21,6 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut până la -31 de puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -36,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 6,2 puncte, până la -11,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Indicele agregat al încrederii pentru economia Elveţiei a crescut cu 4,3 puncte, până la 7,2 puncte, în condiţiile scăderii indicelui situaţiei curente până la 17 puncte, de la 21 de puncte, şi a creşterii indicelui aşteptărilor până la -2,3 puncte, de la -13,8 puncte în luna precedentă.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a crescut semnificativ, până la -11,3 puncte, de la -20,5 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la -11,3 puncte, de la -21,5 puncte, timp ce indicele situaţiei curente a crescut până la -11,3 puncte, de la -19,5 puncte.

America Latină a trecut în categoria "stagnare" din categoria "recesiune", pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii până la -8,6 puncte, de la -16,9 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la -1,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -9,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -15,3 puncte, de la -23,8 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la 1,6 puncte în februarie 2023, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -7,2 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 8,8 puncte, până la -1 punct, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 9,7 puncte, până la 4,2 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna februarie 2023 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.317 investitori, dintre care 261 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Recesiunea in Europa e deja un fapt implinit,

    fara materii prime si energie ieftina,adio marea bunastare  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb