Septimiu Stoica: "Este momentul pentru un nou început al fondurilor de investiţii"

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 martie 2005

Criza de încredere în fondurile de investiţii din România a luat sfîrşit, este momentul pentru un nou început al industriei fondurilor de investiţii, apreciază Septimiu Stoica, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. Domnia sa consideră că o piaţă bursieră dezvoltată are nevoie de investitori instituţionali puternici ca fondurile de investiţii, fondurile de pensii, societăţile de asigurări. De asemenea, domnul Stoica este de părere că adminis-trarea profesionistă a fondurilor de investiţii generează presiuni asupra pieţei bursiere pentru creşterea transparenţei pieţei bursiere şi guvernanţa corporativă, diversificarea instrumentelor tranzacţionate pe piaţă, în special a instrumentelor financiare derivate.

Atitudinea faţă de risc şi orizontul de investire al fondurilor de investiţii sînt de cele mai multe ori complementare cu cele ale investitorilor persoane fizice: creşterea lichidităţii pieţei bursiere coroborată cu reducerea volatilităţii.

Piaţa de capital din anul 2005 are o cu totul altă dimensiune decît cea din perioada de vîrf a fondurilor de investiţii: capitalizare şi lichiditate mai ridicate, instrumente diversificate.

Septimiu Stoica apreciază că societăţile de administrare sînt astăzi mult mai puternice şi credibile.

Anul curent reprezintă anul consolidării măsurilor întreprinse în 2005 privind dezvoltarea industriei organismelor de plasament colectiv ca parte a noii arhitecturi a pieţei de capital. Obiectivele care vor fi urmărite de către actorii pieţei de capital constau în aplicarea principiilor de transparenţă, egalitate de tratament, şi informare în activitatea OPC, cît şi creşterea gradului de transparenţă a activităţii de adminis-trare. Totalul activelor la sfîrşitul lunii decembrie anul trecut a fost de 342.823.150 RON, faţă de 210.379.349 RON, cît s-a înregistrat la 31 decembrie 2004. Acestea au fost în creştere cu 63% de la un an la altul. Ponderea valorilor mobiliare cotate în portofoliul fondurilor des-chise de investiţii a evoluat ascendent datorită creşterii valorii de piaţă a acestora cît şi orientării mai accentuate a investiţiilor spre acest tip de plasament. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare are în vedere elaborarea legislaţiei secundare privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de adminis-trare a investiţiilor (SAI), depozitărilor şi OPC prin Regulamentul nr. 15/2004, asigurarea creşterii gradului de transparenţă a activităţii de adminis-trare, cît şi creşterea gradului de informare a investitorilor, introducerea obligaţiei privind FDI de a întocmi şi a supune autorizării CNVM regulile fondului. Anul trecut, CNVM a autorizat trei societăţi de adminis-trare a investiţiilor: BT "Asset Management", STK "Financial", EFG "Eurobank Mutual Funds România" şi cinci fonduri des-chise de investiţii: BT "Clasic", BT "Maxim", "Europa Obligaţiuni", BCR "Expert" şi "Concerto". De asemenea, a fost înregistrat şi un nou fond închis de investiţii - BT "Invest 1". Activitatea de autorizare a fost intensă în acest an. Astfel, au fost autorizate două FDI- "Bancpost Plus" şi "Bancpost Active Balanced", şi sînt în curs de autorizare patru FDI şi a fost înregis-trat un fond închis de investiţii (Fondul privat comercial), iar altul este în proces de înregistrare. Supravegherea pieţei ca activitate a CNVM a constat în suspendarea emisiunii şi răscumpărării unităţilor de fond ale unui număr de cinci FDI în 2005, ca urmare a transferului acestora în administrarea altor SAI, transferului activelor la un alt depozitar, cît şi din cauza neefectuării transferurilor atribuţiilor şi operaţiunilor specifice activităţii de administrare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb