Serbia renunţă la expulzarea ambasadorului muntenegrean

J.P.
Internaţional / 30 noiembrie 2020

Serbia renunţă la expulzarea ambasadorului muntenegrean

Serbia a anunţat ieri că renunţă la expulzarea ambasadorului Muntenegrului în dorinţa de a reduce tensiunile din relaţia bilaterală, după anunţul din ziua precedentă a celor două ţări de expulzare reciprocă a ambasadorilor, transmite AFP, citat de Agerpres.

Muntenegru l-a declarat sâmbătă pe ambasadorul sârb Vladimir Bozovic persona non grata pentru "amestec în afacerile sale interne", acordându-i 72 de ore să părăsească ţara. Serbia a anunţat imediat o măsură reciprocă cu privire la ambasadorul Muntenegrului, Tarzan Milosevic.

"Am decis că Serbia îşi va anula din această seară decizia de a-l expulza pe ambasadorul Muntenegrului", a declarat premierul Ana Brnabic după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic. Belgradul doreşte să "întindă din nou mâna cooperării şi prieteniei", a adăugat ea.

Conflictul diplomatic a apărut cu câteva zile înainte ca noul guvern pro-sârb din Muntenegru să devină funcţional.

Mai devreme în cursul zilei de duminică, prim-ministrul desemnat al Muntenegrului, Zdravko Krivokapic, şi-a exprimat regretul în legătură cu această criză diplomatică. El a promis pe Twitter că guvernul său, care va intra în funcţie miercuri, va lucra pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări."Fosta putere, până în ultimele sale zile, nu ezită să polarizeze societatea şi să adâncească diviziunile", a adăugat Krivokapic.

Partidul Democrat al Socialiştilor al preşedintelui Milo Djukanovic a aprobat expulzarea ambasadorului sârb argumentând că acesta "denigrează în mod constant Muntenegru".

Ambasadorul sârb Vladimir Bozovic a descris vineri drept "eliberare" organizarea unei adunări în 1918 care a decis ca Muntenegru să se alăture Serbiei şi să facă parte din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, pierzându-şi astfel independenţa.

În mod simbolic, parlamentarii muntenegreni au adoptat în 2018 o rezoluţie care a anulat decizia adunării din 1918.

Muntenegru şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2006, dar tensiunile legate de identitatea naţională încă bântuie societatea.

Conform recensământului din 2011, aproape 30% din cei 620.000 de locuitori din Muntenegru se identifică ca sârbi. O parte din ei s-a opus voinţei preşedintelui de a consolida identitatea naţională a Muntenegrului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb