Ţara noastră creşte peste potenţial, a spus, ieri, Sergiu Manea, CEO BCR, apreciind: "Potenţialul calculat este 2,5%-2,6%, iar România creşte cu 3,5%-3,6%. Dacă compari creşterea României foarte bună - nemaipomenit, extraordinar, sunt foarte bucuros că ea există - cu tipul de creştere din Cehia şi Suedia, la nivel calitativ, într-adevăr începem să avem o problemă, pentru că avansul peste potenţial se cheamă bubble".
Sergiu Manea apreciază, citat de Agerpres, că, în lipsa unei dezvoltări coordonate, România este condamnată să crească cu 2%-3% pe an: "Ce înseamnă 2%-3% pentru România? Înseamnă că ţara nu va depăşi pragul real de 75%-80% faţă de ţările de la Vişegrad. Iar, ca să fim foarte clari, în momentul în care vorbim de obiectivele pe termen mediu şi lung ale ţării noastre, acestea se traduc, de fapt, în cazul în care ele ar exista, în închiderea gap-ului de nivel de trai".
CEO-ul BCR a spus că lipsa infrastructurii de transport şi lipsa unei forţe de muncă mediu calificate au devenit principalele impedimente pentru atractivitatea României faţă de investitorii străini existenţi sau potenţiali.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 25.05.2016, 00:48)
Cred că se omite indicarea faptului că nu din primul an de creștere peste potențial se formează bule.
Date din "Bubbles, Leverage, and Depressions"
"Between 2002 and 2006 the share of the US economy devoted to residential construction rose 1.2%-points of potential GDP above its previous trend value."
Dacă această creștere continuă (iar eu am dubii la cât de înghețate sunt investițiile din fonduri europene în 2016), sperăm ca BNR să dea niște semnale prin mijlocul lui 2017 de creștere a dobânzilor.