Suhoi Felon, un avion de vânătoare de generaţia a cincea, intrat în serviciu în 2020, ar urma să fie folosit de ruşi pentru misiuni aer-aer sau aer-sol în Ucraina, potrivit serviciilor secrete britanice, informează news.ro.
În Ucraina, Rusia nu foloseşte doar tancuri şi tunuri vechi, din epoca sovietică, ci îşi aruncă în luptă şi cele mai bune arme, după cum dezvăluie britanicii. "Cel puţin din iunie 2022, Forţele Aerospaţiale Ruse (VKS) au folosit aproape sigur Su-57 Felon pentru a efectua misiuni împotriva Ucrainei", a transmis Ministerul Apărării de la Londra.
Suhoi Felon este cel mai modern avion de vânătoare supersonic de generaţia a cincea din Rusia, care foloseşte tehnologie stealth (nereperabil de radare) şi o avionică foarte avansată.
Avionul de luptă, care a efectuat primul zbor în 2010 şi a intrat oficial în serviciu în 2020, nu ar fi zburat direct deasupra teritoriului ucrainean. "Aceste misiuni au fost probabil limitate la lansarea de rachete aer-sol sau aer-aer cu rază lungă de acţiune, în Ucraina, de pe teritoriul rusesc", au spus britanicii.
DE CE RUŞII EVITĂ SĂ-ŞI TRIMITĂ AVIOANELE ÎN UCRAINA
Explicaţia pentru care avionul ultramodern a rămas cantonat la teritoriul rusesc este că ruşii n-ar vrea să rişte nimic. "Prioritatea Rusiei este cel mai probabil să evite daunele de reputaţie, reducerea perspectivelor de export şi compromiterea tehnologiei sensibile care ar rezulta din pierderea lui Felon în Ucraina", consideră ministerul britanic.
Această precauţie a fost observată în general în rândul aviatorilor ruşi încă de la începutul războiului. În februarie 2022, primele lovituri nu au permis Moscovei să distrugă flota aviaţiei ucrainene, deşi era veche şi slab aprovizionată, şi mai ales întregul sistem de apărare antiaeriană al Kievului, care se bazează în continuare pe sisteme de origine sovietică, precum S-300 sau Buk, la care se adaugă numeroase rachete occidentale cu rază scurtă de acţiune, cum ar fi Stinger-ul american. În ciuda superiorităţii lor aeriene copleşitoare, ruşii nu au obţinut controlul spaţiului aerian, iar avioanele lor de luptă nu se aventurează prea adânc în Ucraina.
Folosirea Su-57 se înscrie în această logică. "Acest lucru este simptomatic pentru aversiunea persistentă a Rusiei faţă de risc în utilizarea forţei sale aeriene", notează britanicii.
Cu siguranţă, ruşii folosesc pe scară largă vechile şi robustele lor avioane de atac la sol Su-25 pe linia frontului, dar nu fără riscuri. Site-ul Oryx a numărat 25 de avioane Suhoi de acest tip distruse, în comparaţie cu cele aproximativ 200 aflate în serviciu.
Distrugerea unui Su-57 ar avea însă un impact politic complet diferit, mai ales că VKS are doar 10 de avioane de vânătoare de generaţia a cincea.