SES a anunţat intrarea cu succes în spaţiu a satelitului SES-5 la bordul rachetei acceleratoare ILS Proton Breeze M, astăzi, la 00:38:30 am, ora Baikonur (20:38:30 CET şi 14:38:30 EDT), conform unui comunicat. După o misiune de 9 ore şi 12 minute, treapta superioară a Breeze M a rachetei Proton a lansat cu succes satelitul SES-5 direct pe orbita de transfer geostaţionară.
Satelitul SES-5 a fost proiectat şi construit pentru SES de către Space Systems/Loral (SS/L), un important producător de sateliţi comerciali. Satelitul spaţial, care va fi poziţionat în slotul orbital de 5 grade est, este prevăzut cu 36 de transpondere active în bandă Ku şi până la 24 de transpondere active în bandă C. SES-5 dispune de două unde în bandă Ku, una dintre ele deserveşte clienţii din ţările nordice şi baltice, cealaltă deservind Africa Subsahariană, dar şi două unde în bandă C, una cu acoperire globală, iar cealaltă cu acoperire emisferică deasupra Europei, Africii şi Orientului Mijlociu (EMEA). Satelitul asigură capacitate de uplink în bandă Ka şi permite astfel funcţionarea flexibilă între Europa şi Africa. SES-5 este conceput pentru a asigura o performanţă ridicată şi acoperire extinsă pentru servicii Direct-to-Home (DTH), bandă largă, comunicaţii maritime, reţea de întoarcere GSM (backhaul) şi aplicaţii VSAT în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.
Romain Bausch, Preşedinte şi CEO al SES, a declarat: "SES-5 marchează cea de-a doua lansare ILS-Proton reuşită pentru SES din 2012, fiind cel de-al treilea satelit SES livrat de Space Systems/Loral în ultimele zece luni. SES-5 găzduieşte şi sarcina utilă EGNOS pentru Comisia Europeană. Noul satelit puternic care se adaugă flotei globale SES este satelitul cu numărul 51. Vrem să mulţumim echipelor de lansare ale Space Systems/Loral, ILS, Khrunichev şi SES pentru efortul susţinut care a garantat în final succesul misiunii. Vrem să mulţumim şi Comisiei Europene pentru faptul că a încredinţat companiei SES găzduirea sarcinii utile EGNOS. După o testare completă pe orbită, SES şi clienţii săi se pot bucura acum de SES-5, care va asigura noi capacităţi de satelit de ultimă generaţie în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu."