SEYED HOSSEIN SADAT MEIDANI, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE IRAN LA BUCUREŞTI ŞI DECANUL GRUPULUI ASIATIC:  România şi Asia: O necesitate pentru dezvoltarea relaţiilor

Internaţional / 2 septembrie 2024

România şi Asia: O necesitate pentru dezvoltarea relaţiilor

"Diversitatea culturală a Asiei, vitalitatea economică, inovaţia tehnologică şi semnificaţia sa geopolitică subliniază împreună rolul său esenţial în conturarea peisajului global, având o importanţă critică pentru Uniunea Europeană şi România. Într-o lume în schimbare rapidă, influenţa colectivă a multor ţări asiatice nu poate fi subestimată. Cu o populaţie combinată de aproximativ 4 miliarde de oameni, naţiunile acestui grup constituie aproape jumătate din populaţia globală. Împreună, aceste naţiuni formează un mozaic de culturi, economii, istorii şi potenţialuri care au implicaţii semnificative pentru afacerile globale. Cu această ocazie, prezint o perspectivă cuprinzătoare asupra poziţiei comune a ţărilor noastre cu privire la importanţa primordială a Asiei pe scena globală, în special pentru România.

Pe de o parte, bogăţia patrimoniului cultural al Asiei este incomparabilă. Cu multe limbi vorbite şi o multitudine de religii practicate, naţiunile noastre promovează înţelegerea şi cooperarea interculturală. Siturile Patrimoniului Mondial UNESCO din întreaga Asie stau mărturie pentru adâncimea istoriei şi semnificaţia culturală pe care o împărtăşim. Pe de altă parte, semnificaţia geopolitică a Asiei nu poate fi ignorată, mai ales în prezent. Angajamentul nostru comun faţă de dialog şi rezolvarea conflictelor rămâne esenţial în conturarea unor rezultate paşnice conform dreptului internaţional.

Asia este unul dintre cele mai mari leagăne ale culturii şi casa unora dintre cele mai timpurii civilizaţii ale lumii. Semnificaţia geopolitică strategică a Asiei se manifestă în multe aspecte, unul dintre acestea fiind faptul că această regiune găzduieşte unele dintre cele mai aglomerate rute maritime comerciale din lume. Conform unui raport al FMI, Asia deţine în prezent 60% din brevetele mondiale în domeniile tehnologiilor digitale şi de calcul, domenii în care România are puncte forte şi este interesată să îmbunătăţească cooperarea.

Mai mult, Asia se prezintă ca o forţă economică majoră, contribuind semnificativ la economia globală. Conform celor mai recente date disponibile ale Fondului Monetar Internaţional din 2023, PIB-ul combinat al celor cincisprezece ţări depăşeşte 34 de trilioane de dolari americani, reprezentând o parte substanţială din totalul PIB-ului mondial de 105 trilioane de dolari. Trei ţări asiatice, cu ratele lor rapide de creştere, se numără printre cele mai mari cinci economii ale lumii. În plus, Asia este un centru crucial pentru comerţul internaţional, fiind cel mai mare exportator şi importator de bunuri din lume. Conform statisticilor din 2023, economia României, cu un volum comercial de aproape 215 miliarde de euro, a înregistrat un volum de aproape 29 de miliarde de euro în comerţul cu Asia. Există multe oportunităţi economice în Asia, iar oportunităţile economice din România şi această regiune pentru investitorii asiatici trebuie facilitate.

În discursul său de la începutul acestui an, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditate în România, E.S. Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, a declarat: "Avem nevoie de un dialog deschis şi onest cu partenerii de pe alte continente, pentru a înţelege preocupările lor şi pentru a identifica împreună căi de urmat. Problemele globale necesită acţiuni globale. În egală măsură, avem nevoie de relaţii economice şi de investiţii mai puternice. Anul care tocmai a început va fi unul important pentru revigorarea relaţiilor noastre cu prietenii şi partenerii tradiţionali din Asia de Sud şi Sud-Est, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină." De asemenea, la Conferinţa Diplomatică din iulie 2024, Ministrul Afacerilor Externe al României, E.S. Doamna Odobescu, a reafirmat interesul României pentru Asia.

Recunosc că importanţa Asiei transcende graniţele noastre. Puterea noastră combinată, culturile diverse, capacitatea economică şi valorile împărtăşite ne poziţionează ca jucători esenţiali pe scena globală. Prin cultivarea cooperării, înţelegerii reciproce şi a eforturilor colaborative, ţările asiatice au potenţialul de a contribui semnificativ la o lume caracterizată de unitate, progres şi dezvoltare durabilă, bazată pe dreptul internaţional. Pe măsură ce navigăm prin complexităţile relaţiilor internaţionale, angajamentul nostru comun faţă de un viitor mai luminos ne va ghida acţiunile colective".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb