Sindicaliştii Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă şi cei ai CNS Cartel Alfa acuză modalitatea "stranie" şi "originală" de privatizare a hotelului Astoria, fostă proprietate a Societăţii Feroviare de Turism (SFT).
Potrivit lor, raportul realizat de Corpul de control al Ministerului Transporturilor, în data de 16 iunie 2008, a scos la iveală că, la privatizarea Hotelului Astoria, s-a constatat o lipsă de informare corectă şi sistematică a membrilor Consiliului de Administraţie SFT-CFR SA asupra situaţiei precum şi absenţa unor măsuri care ar fi putut împiedica executarea silită şi vânzarea imobilului.
Întrucât hotelul Astoria a trecut din proprietatea Societăţii Feroviare de Turism în cea a unei firme private prin executarea silită a societăţii de stat pentru neplata unei datorii de 200.000 de lei firmei de avocatură Sfârâială şi Asociaţii, actuala conducerea a STF nu numai că a pierdut o parte a patrimoniului dar şi-a pierdut şi sediul social.
Şi asta în condiţiile în care STF deţine în patrimoniu bunuri care ar fi putut acoperi o valoare apropriată a datoriei.
Sindicaliştii susţin că hotelul, situat în vecinătatea Gării de Nord, (plus terenul de 1.800 de metri pătraţi) ar fi valorat circa 20 de milioane de euro, de opt ori mai mult decât suma cu care s-a efectuat achiziţia, prin licitaţie, de către SC Orhideea Gardens SRL.
Totodată, aceştia acuză că vânzarea hotelului s-a făcut pe "sub masă", la licitaţie participând doar un singur ofertat - actualul proprietar, ca urmare a nepublicării anunţului de vânzare.
Acuzaţiile sindicaliştilor vizează, în primul rând, modul în care directorul companiei Feroviare de Turism a gestionat această problemă.
"Directorul Societăţii Feroviare de Turism nu a făcut demersurile necesare şi nu a uzat de toate drepturile legale pentru a împiedica pierderea activului, care are o valoare de 40 de ori mai mare decât valoarea datoriilor", acuză sindicaliştii.
Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, susţine că 40% din datoria acumulată a fost plătită în trei tranşe, dar nu a fost comunicată executorului.
Potrivit lor, printre măsurile posibile, care puteau împiedica executarea silită a SFT, erau apelarea la un arbitru, plata datoriei în termenul stabilit de executor, sau depunerea unei contestaţii în vederea suspendării executării cu plata taxei de timbru şi a unei cauţiuni în valoare de 19.000 de lei.
Sindicaliştii acuză şi pasivitatea cu care Guvernul dă dovadă în situaţia privatizărilor bunurilor de stat şi solicită demiterea actualei conduceri a STF.
Bogdan Hossu, preşedintele Cartel "ALFA", a atras atenţia că şi complexul Astoria din Snagov, care are o datorie de 19 miliarde de lei vechi la primăria locală ar putea avea soarta hotelului din Bucureşti.