• Rezervele companiei - mai mici cu 20%
• Cotaţiile ţiţeiului au depăşit 34 de dolari/baril
Grupul petrolier anglo-olandez "Royal Dutch/ Shell" a surprins piaţa, la finele săptămînii trecute, cu anunţul potrivit căruia şi-a modificat în sens negativ estimările privind rezervele sale de petrol şi gaze. Totodată, anunţul a amplificat presiunile asupra preşedintelui companiei, Philip Watts, sub mandatul căruia "Shell" - societate care a ajuns la 171 de ani de existenţă, a pierdut primul loc de pe continent printre producătorii de profil, ale căror titluri sînt listate la Bursă. Astfel, "Shell" a pierdut locul întîi în favoarea companiei "British Petroleum" şi, totodată, nu a reuşit să-şi atingă obiectivele privind extinderea producţiei.
Potrivit oficialilor "Shell", această companie şi-a redus cu 20% (3,9 milioane de barili) rezervele de petrol şi gaze, ceea ce ar însemna un minus de ţiţei brut şi gaze în valoare de 120 miliarde de dolari, potrivit preţului de piaţă actual. Aproximativ 50% din reducerea amintită a fost determinată de pro-iectele din Nigeria şi Australia.
Analiştii susţin că preşedintele companiei este, de această dată, supus unor presiuni reale, fiind posibil să apară schimbări în conducerea companiei. "Dacă Watts este cel vinovat de situaţie, atunci el va fi nevoit să plece", declară analis-tul american Robert Goodof.
Anunţul referitor la reducerea rezervelor "Shell" se alătură datelor potrivit cărora această societate nu a reuşit, pentru al treilea an consecutiv, să-şi redreseze producţia cu noi rezerve, astfel că au sporit temerile investitorilor în legătură cu posibilitatea de expansiune a diviziei de explorare a companiei - cea mai profitabilă.
În ultima zi a săptămînii trecute, acţiunile "Shell" au înregis-trat cea mai mare scădere din iulie 2002 pînă la ora actuală, pierzînd 7,7%. Acest lucru a influenţat dinamica indicelui major al pieţei londoneze, FTSE, care a încheiat săptămîna 5-9 ianuarie în scădere cu 0,62%. Chiar şi agenţia "Merrill Lynch" a redus, imediat după anunţ, calificativul pentru acţiunile "Shell". Oricum, titlurile "Shell" nu au fost extrem de atractive în ultima perioadă, investitorii fiind nemulţumiţi de modul în care este condusă compania, respectiv de deciziile luate de Philip Watts.
"Shell" îşi va publica rezultatele financiare aferente anului 2003 la data de 5 februarie, iar oficialii companiei spun că aces-tea nu vor fi influenţate de diminuarea rezervelor.
Menţionăm că, tot în ultima zi a săptămînii trecute, preţul petrolului a depăşit 34 de dolari/ baril, din cauza vremii deosebit de reci din nord-estul SUA (care prevesteşte o cerere mare), din cauza scăderii stocurilor americane de profil faţă de anul trecut, dar şi a costurilor mari la gaze naturale. Totodată, dolarul slab este un factor care determină creşterea cotaţiilor ţiţeiului. Analiştii sînt de părere că dolarul slab dă ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) o putere de cumpărare mai mică şi, în acelaşi timp, acestea nu sînt stimulate nicicum să-şi sporeas-că producţia.
Petrolul brut cu termen de livrare în februarie a încheiat săptămîna trecută cu un preţ de 34,31 dolari/baril, după ce atinsese chiar 34,58 dolari/baril. La Londra, ţiţeiul Brent a încheiat săptămîna 5-9 ianuarie cu o cotaţie de 30,96 dolari/ baril.