ŞI TRIBUNALUL S-A SĂTURAT Iar Sfârăială, iar Templeton

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iulie 2012

Iar Sfârăială, iar Templeton

Avocatul Ioana Sfârăială a depus o nouă cerere de blocare a înregistrării dividendelor Fondului Proprietatea (FP) pe anul 2011, potrivit lui Rob Graham, Senior Legal Counsel al Franklin Templeton, bazat în Londra, căruia îi raportează Valeria Nistor, şefa departamentului Juridic din România.

Acţionarul minoritar al FP, avocatul Ioana Sfârăială, a obţinut, în justiţie, la finalul anului trecut, anularea deciziei AGA FP, din septembrie 2010, prin care "Franklin Templeton" a fost numit administratorul Fondului, iar, acum, se judecă recursul făcut de FP.

Pe motiv că "Templeton" nu ar fi, de drept administrator, Sfârăială a contestat pe bandă rulandă deciziile AGA de la FP.

Un scandal de proporţii s-a declanşat când "Franklin Templeton" a anunţat, în luna mai, că plata dividendelor pe anul trecut ar putea fi întârziată, din cauză că avocatul s-a opus înregistrării deciziilor AGA. Ziarul BURSA a prezentat pe larg poziţiile celor doi oponenţi în articolul "DOI SE BAT ŞI BVB PIERDE/ Mare Sfîrăială cu dividendele Fondului Proprietatea!", din data de 14 iunie.

Am discutat cu Rob Graham despre stadiul conflictului cu Ioana Sfârăială şi despre modalitatea de plată a dividendelor. Avocatul Sfârăială nu a putut fi contactat până la finalul zilei de vineri, pentru a-şi exprima punctul de vedere.

(Interviu cu Rob Graham, Legal counsel "Franklin Templeton" Londra)

Reporter: Aţi anunţat că veţi plăti dividendele, conform planului, de pe 29 iunie, chiar dacă decizia AGA nu a fost înregistrată la Registrul Comerţului şi că aveţi undă verde de la CNVM pentru acest lucru. Însă, plata dividendelor ţine de legea societăţilor comerciale, şi nu de legea pieţei de capital.

Rob Graham: Ţine, oarecum, de amândouă. Prin legea societăţilor comerciale, o decizie nu poa­te fi opozabilă terţilor până când nu este înregis­trată de Registrul Comerţului şi publicată în Monitorul Oficial. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ordinea obişnuită a lucrurilor este să aşteptăm până la înregis­trare. Totuşi, printr-o interpretare complet legală, odată ce acţionarii au autorizat administratorii să acţioneze într-un fel, se poate face acel lucru înainte de a fi înregistrat. Ne bazăm pe aceste argumente pentru a jus­tifica faptul că mergem înainte cu plata dividendelor. Am fi preferat să mergem pe calea normală. Am fost îngrijoraţi că poate CNVM va avea ceva de obiectat. Deoarece suntem un fond reglementat, CNVM ne supraveghează îndeaproape şi, atunci, am întrebat la CNVM dacă ar fi de acord cu ceea ce doream să facem (n.r. plata dividendelor înainte de înregistrarea la Registrul Comerţului). Când CNVM a spus că nu are obiecţii, am anunţat că vom face asta.

Reporter: În ultimul comunicat referitor la plata dividendelor, aţi spus că există o cerere de intervenţie împotriva înregistrării dividendelor, depusă de o persoană neidentificată...

Rob Graham: Motivul a fost că nu văzuserăm, încă, citaţia pentru Tribunal, la acel moment. Ştiam că există o acţiune, dar nu aveam încă citaţia şi detaliile.

Reporter: Cine este persoana în cauză?

Rob Graham: Doamna Ioana Sfârăială.

Reporter: De ce nu aţi anunţat acest lucru?

Rob Graham: Pentru că acesta nu a fost o schimbare majoră.

Reporter: Eu aş spune că face. Pentru că este un conflict deschis - "Franklin Templeton" susţine ceva, doamna Ioana Sfârăială opusul, iar BVB şi CNVM nu intervin. De aceea, cred că este important pentru investitori să aibă toate detaliile legate de subiect pentru a putea lua decizii corecte.

Rob Graham: Putem face un update asupra situaţiei şi să informăm investitorii. Dar, în final, acest caz a revenit la ceea ce comunicaserăm iniţial, şi anume la faptul că doamna Ioana Sfârăială a contestat înregistrarea hotărârii privind dividendele. Este acelaşi lucru. Nu era nevoie ca ea să depună o a doua obiecţie. Noi am făcut aceasta pentru că a spus în presă că ea nu a contestat niciodată hotărârea privind dividendele.

Noi am spus de la început care a fost situaţia.

Reporter: Ioana Sfârăială s-a adresat şi BVB şi CNVM.

Rob Graham: Bine, dar important este că nu a retras cererea de intervenţie împotriva hotărârii privind dividendele. Cererea respectivă făcea referire la hotărârile AGEA şi nu AGOA (n.r. printre care se număra şi aprobarea dividendelor). Aşa că a ieşit o harababură. Ca să arătăm că suntem de bună credinţă, am mai depus o cerere de înregistrare a hotărârii privind dividendele, dar apoi a depus o nouă contestaţie împotriva hotărârii privind dividendele.

Reporter: Acum trebuie să vă judecaţi la tribunal...

Rob Graham: Am avut o audiere săptămâna trecută (n.r. acum două săptămâni), iar Tribunalul a spus că acest dosar ar trebui să fie trimis la primul dosar deoarece au acelaşi obiect.

Reporter: Şi ne-am întors la primul dosar.

Rob Graham: Da, este vorba de acelaşi obiect.

Reporter: Pe 14 iunie, aţi fost din nou la Tribunal, tot cu Ioana Sfârăială, cu recursul împotriva deciziei Tribunalului de a anula deciziile AGA prin care "Franklin Templeton" a fost numit administratorul FP.

Rob Graham: Da, doamna Ioana Sfârăială a depus documentaţie suplimentară, iar următorul termen în acest proces este fixat pentru 20 septembrie 2012, datorită vacanţei judecătoreşti din perioada verii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cand dracu scapam de Sfaraiala asta ?

    Sa se judece cu CNVM ca are mai multe abuzuri catre micii actionari ! 

    Sugerez Fp sa fie testata psihic (de un medic sau comisie de medici) si sa fie tarata in judecata de toti actionarii majoritari si cerute despagubiri .

    Poate se satura Dna Sfaraiala de tarasca Fondul si actionarii in justitie..  

    Nu stii ce sa mai crezi, dar seamana a balamuc. Probabil ca dracu mai vine in Romania sa bage banii aici...

    As vrea sa stiu care ar fi castigul doamnei avocate daca nu mai este Franklin Templeton??? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb