SIBEX Activitatea speculativă, la fel de modestă şi la mijlocul săptămânii

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 aprilie 2015

O a treia şedinţă la rând cu rezultate slabe se contura la Sibex după jumătate din programul de tranzacţionare de miercuri, volumul nereuşind să treacă, până acum în această săptămână, peste nivelul de 50 de contracte. Conform datelor de la ora 17.30, se înregistrau numai 24 de contracte, iar valoarea aferentă acestora era de 346.923 de lei. Totuşi, participanţii mai aveau la dispoziţie o jumătate de şedinţă pentru a realiza "miracolul", adică să ducă volumul la un nivel mai consistent. Sigurele produse tranzacţionate erau derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţa din vară (n.r. - iunie), derivatul pe cursul de schimb euro/dolar şi cel pe petrol, pe acelaşi termen.

Cotaţia futures de la Sibex a Dow Jones pentru scadenţa din primăvară valora, după mai bine de şapte ore de la deschidere, 17.780 de puncte, nivel în coborâre cu 138 de puncte în comparaţie cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), stabilit de ATHEXClear la 18.008 de puncte. Comparativ cu valoarea consemnată la închiderea de marţi, simbolul DEDJIA 15F se afla tot pe "roşu", pierzând însă doar 10 puncte. "În urma raportului privind preţul locuinţelor din SUA , care a indicat o creştere peste ceea ce estimaseră economiştii, ne putem aştepta la o evoluţie interesantă a indicilor reprezentativi americani pe Wall-Street şi sperăm ca aceasta să se reflecte şi la Sibex", a declarat un broker. Acesta a mai adăugat că "aprecierea preţurilor locuinţelor reflectă situaţia bună de pe piaţa americană a muncii, fapt care dă populaţiei încrederea să < liciteze > pentru proprietăţi.

În ceea ce priveşte derivatul cursul euro/dolar, se consemnau doar 3 contracte, iar cotaţia monedei unice europene era estimată la 1,0750 USD, cu 0,18% mai puţin decât valoarea stabilită de ATHEXClear pentru deschiderea şedinţei (1,0769 USD). În raport cu nivelul de la închiderea de marţi euro creştea însă cu 0,83%.

După ce în 20 aprilie derivatul pe petrol a avut zi scadentă, participanţii au reluat tranzacţionarea "aurului negru" pe termenul următor (n.r. - iunie), astfel că simbolul OILSC 15E puncta în statistică la jumătatea zilei cu 5 contracte. Cotaţia futures a barilului era estimată la 56,18 USD, în coborâre cu 0,51 USD

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.40.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb