SIBEX Blocajul din piaţa sibiană, dezamorsat din nou de datele din SUA

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 aprilie 2014

După primele ore din penultima şedinţă a săptămânii, imaginea surprinsă pe piaţa Sibex era una dezolantă: doar puţin peste 100 de contracte încheiate, cu o valoare de numai 1.54 milioane de lei, date valabile la ora 14.00. Absenţa speculatorilor se putea justifica prin culoarele de preţ reduse, context în care nici măcar derivatul pe indicele Dow Jones nu mai beneficia de atenţia obişnuită. Situaţia s-a schimbat însă radical după ora 15.30 când, treptat, au apărut pachetele mari de 100 de contracte /tranzacţie, market-makerii pe derivatul DEDJIA_RON făcându-şi simţită prezenţa. Revenirea speculatorilor la "sentimente mai bune", se datora ştirilor din SUA, care au "deblocat" fluctuaţiile valorii indicelui Dow Jones şi au readus jucătorii în "ring". Mai exact, pe piaţa americană, acţiunile de pe segmentul tehnologic au fost stimulate de rezultatele mai bune decât estimările raportate de companii cum sunt Apple Inc. sau Facebook. Inc., fapt care a stimulat optimismul. În acelaşi timp însă, datele mai puţin bune ale altor companii, cum ar fi 3M Co sau Qualcomm Inc., au contrabalansat situaţia şi au determinat fluctuaţii.

Conform datelor de la ora 17.15, numărul contractelor încheiate la Sibex pe DEDJIA_RON scadenţa iunie era de 1037. Cotaţia indicelui scădea cu 25 de puncte, la 16.428 de puncte. DEDJIA_RON salva din nou şedinţa bursei sibiene cu aproape 80% din volumul înregistrat pe toate simbolurile, cifrat la circa 1300 de contracte cu o valoare de aproape 20 de milioane de lei.

În schimb, pe piaţa derivatelor care au ca active suport cursurile de schimb, speculaţiile erau la fel de timide ca şi în sesiunea anterioară, fluctuaţiile modeste ţinând speculatorii departe de perechile valutare. Pentru paritatea euro/dolar se observau 85 de contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică scădea uşor faţă de dolar, cu 0,04% şi era estimată la 1,38140 USD.

Pe segmentul derivate pe aur se înregistrau speculaţii pe simbolurile SIBGOLD_RON si SIBGOLD pe scadenta aprilie. Uncia înregistra aprecieri pentru ambele produse, câştigând câte 10,1 şi 10 USD şi valorând 1294,5, respectiv 1294 dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb