SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones îşi continuă scăderea

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 decembrie 2013

După recordul de miercuri, când s-a înregistrat cea mai bună evoluţie din 2013 şi cel mai ridicat volum dintr-un an şi trei luni, intensitatea speculaţiilor s-a diminuat în penultima şedinţă a săptămânii comparativ cu acelaşi interval orar al zilei precedente. La ora 17.30 numărul contractelor era de 1717 iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 25,6 milioane lei. Totuşi, lichiditatea de pe piaţa sibiană se menţinea la un nivel satisfăcător comparativ cu alte şedinţe, când nu ajungea la acest nivel de-a lungul întregii şedinţe.

Raportat la produsele speculate, nu este greu de ghicit cine se afla pe prima poziţie în topul şedinţei: derivatul pe valoarea indicelui Dow Jones. DEDJIA_RON decembrie totaliza 1166 de contracte iar cotaţia sa a testat atât teritoriul pozitiv cât şi negativ, aflându-se însă preponderent pe minus. După aproape 8 ore de la deschidere cotaţia indicelui american era estimată la 15.840 de puncte, în scădere cu 46 de puncte. "Se pare că spargerea pragului de 16.000 de puncte nu a fost una prea fericită, după aceea tendinţa fiind una negativă şi este posibil să avem semnalele unui trend descendent", a explicat un broker. Pe piaţa bursieră de la New-York indicii reprezentativi se depreciau pentru a patra zi la rând, în contextul în care investitorii căutau indicii despre când va începe FED să taie stimulentele economice, în condiţiile în care datele au indicat o creştere economică mai rapidă decât previziunile şi o neaşteptată scădere a cererilor de ajutor de şomaj.

Pe sectorul derivatelor valutare se specula pe perechile euro/dolar şi euro/yen japonez. Derivatul pe perechea euro/dolar cu scadenţa în decembrie totaliza 387 contracte pe scadenţa decembrie. Evoluţia cotaţiei monedei unice era una pozitivă, euro apreciindu-se 0,46% şi valorând 1,36490 USD. Pentru scadenţa martie 2014 se înregistrau 40 de contracte iar evoluţia era, de asemenea, verde. Euro urca la 1,36200 USD, în plus cu 0,66% faţă de ziua anterioară. Direcţia era una care reflecta şituaţia de pe pieţele externe, unde euro s-a întărit faţă de dolar până la maximul din săptămâni, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, nu a dat niciun indiciu referitor la o eventuală introducere a unei rate negative de dobândă. Euro a crescut faţă de toţi concurenţii săi majori cu excepţia unuia, după ce BCE a menţinut dobânda de referinţă la minimul istoric de 0,25%, în urma întâlnirii de la Frankfurt. Raportat la yen euro a crescut cu 0,30% la 139,42 yeni. Numărul contractelor pe scadenţa decembrie era de 23.

Pe segmentul derivate pe mărfuri se tranzacţiona preţul futures al aurului prin 45 contracte SIBGOLD decembrie şi 22 de contracte SIBGOLD_RON decembrie. Uncia se deprecia puternic cu 29,8 USD, respectiv 21,6 USD la 1217,6 şi 1223,7 dolari.

Notă: comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă valabile la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb