După ce miercuri, pe fondul scăderii cotaţiei Dow Jones, volumul a urcat la aproape 1700 de contracte, speculatorii au avut parte din nou de scăderi şi în prima parte a şedinţei de joi, de această dată extinse pe majoritatea produselor. La nivel de lichiditate evoluţia nu era spectaculoasă ci mai degrabă una de nivel mediu, cu 636 de contracte încheiate până la ora 17.00.
Pentru derivatul pe Dow Jones se observau 424 de contracte încheiate pe scadenţa iunie, total care îi asigura din nou simbolului în discuţie prima poziţie în topul sesiunii. Indicele a continuat să piardă teren pe piaţa sibiană, depreciindu-se cu 108 puncte, la 16.469 puncte. Evoluţia preţului futures de la Sibex a celui mai cunoscut indice din SUA recepta din plin influenţa de peste ocean, după ce prima jumătate de oră de la NYSE a indicat deprecieri, pe fondul vânzărilor, după ce datele economice ilustrau o scădere neaşteptată a producţiei industriale.
Pe segmentul derivatelor valutare, speculatorii care au "jucat" pe evoluţia cursului euro/dolar au încheiat, în şapte ore, 110 contracte pe scadenţa iunie. Aceştia anticipau un curs de 1,36570 USD pentru o monedă unică, în scădere cu 0,40%. Pentru septembrie volumul era de 28 de contracte EUR/USD_RON, iar moneda unică scădea cu 0,39% la 1,36610 dolari. Moneda unică europeană s-a depreciat şi pe pieţele externe, unde a ajuns până la cel mai mic nivel din 11 săptămâni faţă de dolar, după ce vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Costancio, a declarat că factorii de răspundere sunt pregătiţi să implementeze noi măsuri de stimulare economică, dacă este nevoie. Euro s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor de referinţă şi după ce un raport a indicat că, în euro-zonă, creşterea economică din trimestrul trecut a scăzut uşor sub estimările analiştilor.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, simbolul DESIF5 iunie atrăgea 37 de contracte, pe fondul unei creşteri de 2,80%, la 1,8170 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.