SIBEX Creşterea lichidităţii, afectată de lipsa de continuitate a rezultatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 aprilie 2015

Un total de doar 23 de contracte, cu o valoare de 370.601 lei, înregistrat după jumătate de şedinţă pe piaţa Sibex, ar fi fost o bună păcăleală de 1 aprilie în anii trecuţi, când derivatele erau instrumente intens utilizate pentru speculaţii, de jucătorii de pe bursa autohtonă. Pentru 2015, un astfel de volum înregistrat la şapte ore de la deschidere este însă o realitate şi nu o farsă de ziua păcălelilor. Un adevăr dureros şi greu de digerat pentru un operator de piaţă cu experienţa bursei sibiene. Astfel, după finalul destul de bun al lunii martie, care prin rezultatele de peste 100 de contracte/şedinţă, a dat speranţe de mai bine din perspectiva lichidităţii, debutul celei de-a patra luni din an nu a fost deloc promiţător, demonstrând lipsa de continuitate pe direcţie ascendentă a numărului de contracte.

Un total de 14 din cele 19 contracte realizate era consemnat pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, scadenţa iunie. Preţul de referinţă (start of day price)(vezi Nota 2) stabilit de ATHEXClear pentru acest derivat a fost de 17.855 de puncte şi, după şapte ore de la deschidere, se observa o depreciere puternică, de 320 de puncte, la 17.535 de puncte. Comparativ cu închiderea anterioară, cotaţia futures a Dow Jones pierdea 140 de puncte. La NYSE, piaţă care dă tonul evoluţiei Dow Jones de la Sibex, debutul şedinţei a indicat deprecieri, în contextul în care declinul companiilor din industrie şi din domeniul sănătăţii a continuat pentru a doua zi la rând. Mai mult, date recente au indicat că producţia industrială a SUA din martie a crescut cu cel mai slab ritm din mai 2013 încoace, semn că problemele economiilor la nivel global şi scăderea producţiei de petrol afectează acest sector.

Pentru derivatul pe cursul euro/dolar, cu scadenţa iunie, se înregistrau 5 contracte. Euro era estimat la 1,0751 dolari, cotaţie în minus cu 0,40% faţă de start of day price (1,0793USD) şi cu 0,13% comparativ cu închiderea de luni.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Nota 2: "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb