După ce luni volumul derivatelor a urcat la cel mai bun nivel din această lună, cu 1820 de contracte, ultima şedinţă din septembrie a oferit speculatorilor evoluţii mixte ale cotaţiilor futures. Aceştia au fost însă destul de prezenţi în prima jumătate a zilei, încheind 700 de contracte cu o valoare de aproape 10 milioane de lei. Per ansamblu, septembrie aduce o creştere a implicării jucătorilor, lichiditatea pe întreaga lună fiind de circa 23.500 de contracte, la acestea urmând să se adauge şi contractele realizate până la închiderea şedinţei. Practic, a noua lună din anul curent este cea mai bună din ultimele cinci. Comparativ cu august, creşterea volumului este de aproximativ 19%(-), iar faţă de minimul din iunie volumul e cu aproape 50%(-) mai mare. Cu toate acestea, bursa sibiană pare încă departe de rezultatele din primele luni ale anului, şi mai ales de începutul promiţător al lui 2014 (53.000 de contracte în luna ianuarie). "Volumul a fost salvat de şedinţele cu evoluţie volatilă a cotaţiei Dow Jones, care a pendulat adesea în jurul pragului de 17.000 de puncte. Fără această conjunctură, probabil că lichiditatea ar fi fost mult mai mică", a punctat un broker, care a adăugat că "Sibex nu se va mai putea baza mult timp doar pe evoluţia Dow Jones, în condiţiile în care nici acest produs derivat nu mai generează volumele de altă dată. Practic, prin această evoluţie bursa sibiană trăieşte o iluzie, dar se trezeşte de fiecare dată la realizate".
Şi în ultima şedinţă a lunii tot derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai tranzacţionat, cu 466 de contracte pe scadenţa decembrie, încheiate până la ora 17.15. Cotaţia DEDJIA_RON a variat atât în teritoriu pozitiv cât şi negativ şi, la ora menţionată, se deprecia cu 17 puncte, la 16.967 puncte.
Pentru locul secund în topul şedinţei se situa derivatul pe raportul euro/dolar cu 125 de contracte pe scadenţa decembrie. Moneda unică pierdea din nou teren faţă de rivalul său, depreciindu-se cu 0,50% la 1,26300 USD. Pe plan extern euro a coborât la minimul din ultimii doi ani faţă de dolar, în condiţiile în care încetinirea inflaţiei în ţările care utilizează moneda comună susţine posibilitatea introducerii unor noi stimulente monetare de către Banca Centrală Europeană.
Participanţii mai pariau şi pe deprecierea petrolului, cotaţia futures barilului fiind de 93,50 USD, cu 1,03% mai mică raportat la închiderea anterioară. Numărul contractelor DEOIL_LSC noiembrie era de 21. Se mai observau şi 22 de contracte DEAPL, cotaţia futures a unei acţiuni Apple fiind estimată la 100,45 USD, în creştere cu 1,36%.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15. (-)Procentele se vor modifica datorită contractelor încheiate în partea secundă a şedinţei din 30.09.2014.