SIBEX Creşterile au adus mai multă activitate pe piaţa derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iulie 2014

În prima jumătate a şedinţei de debut din luna iulie, lichiditatea derivatelor tranzacţionate pe piaţa Sibex părea că se înscrie pe un trend crescător, comparativ cu finalul lunii trecute. La ora 17.00, numărul contractelor era de 558 iar valoarea acestora se situa la doar 8,62 de milioane lei. Evoluţia cotaţiilor era una "verde", dar încrederea speculatorilor în această direcţie părea destul de limitată. Cu toate acestea, creşterile au adus mai multă activitate pe piaţa derivatelor.

Cele mai multe din speculaţii au vizat evoluţia indicelui Dow Jones, observându-se 386 de contracte DEDJIA_RON pe scadenţa septembrie. Cotaţia indicelui american se afla pe plus, evoluând corelat cu evoluţia din SUA, "piaţa mamă" de peste ocean indicând o evoluţie pozitivă. Valoarea indicelui de la Sibex era estimată la 16.845 de puncte, în creştere generoasă cu 91 de puncte. În pofida aprecierii importante, reacţia speculativă era una prudentă. Totuşi, în balanţă cu situaţia din ultima perioadă, evoluţia sa reprezenta un real progres.

În zona futures pe mărfuri, derivatul SIBGOLD_RON, a cărui mărime este de 10 uncii, era preferat pentru 92 de contracte pe scadenţa august. Preţul de cotare a mentalului nobil, consemnat la ora 17.00, creştea cu 1,9 USD, uncia valorând 1328,9 dolari. Pe piaţa din SUA aurul a crescut la maximul din trei luni, semn al unei cereri în creştere şi al unei posibile îndreptări către active de siguranţă, ceea ce sugerează că investitorii iau în calcul posibilitatea unor scăderi ale indicilor în viitorul apropiat.

Pe segmentul valutar de la bursa sibiană cel mai tranzacţionat produs derivat era, ca de obicei, perechea euro/dolar. Numărul contractelor EUR/USD_RON pe scadenţa septembrie era însă de numai 57. Cotaţia monedei unice se aprecia cu doar 0,02% faţă de dolar, la 1,36930 USD.

S-au observat tranzacţii şi pe piaţa spot unde au fost transferate 1100 de acţiuni PPLI, cotaţia de 5,7 lei/titlu indicând o scădere de 1,72%, date culese la ora 17.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb