SIBEX Datele economice din SUA, principalul reper pentru speculatorii futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 decembrie 2013

În primele ore din penultima şedinţă a săptămânii lichiditatea pieţei a plătit din nou tribut atitudinii de aşteptare adoptată de speculatori. De altfel, acesta a fost tiparul şedinţelor din această săptămână, cu evoluţii terne în prima parte sesiunilor şi creşterea intensităţii în partea secundă, pe fondul influenţei externe, în special din SUA. După ce miercuri jucătorii au reuşit să ducă volumul peste 2.000 de contracte, datorită evoluţiei înregistrate după deschiderea de la NYSE şi apariţia ştirilor despre politica FED, o derulare similară se prefigura şi pentru şedinţa de joi. Totuşi, în raport cu zilele anterioare, se putea observa un progres, astfel că, la ora 16.10, numărul contractelor se apropia deja de 1.000. Dintre acestea 192 erau rezultatul închiderilor de la scadenţa ianuarie pentru contractul DEOIL_LSC.

După creşterea impresionantă de miercuri, când preţul futures de la Sibex al Dow Jones a acumulat 293 de puncte şi a revenit consistent peste pragul de 16.000 de puncte, evoluţia de joi a fost una nehotărâtă până după prânz, cu variaţii în ambele sensuri şi volatilitate scăzută. "Creşterile din ziua precedentă (n.r. 18-12.2013) au venit ca urmare a deciziei Băncii Centrale Americane de a încetini ritmul de achiziţie a obligaţiunilor. Acum (n.r. - joi.19.12), jucătorii aşteaptă noile date, pentru a vedea dacă economia americană se poate susţine singură, urmând ca evoluţia indicilor să depindă de acest fapt. De altfel, datele economice din SUA sunt mai mereu principalul reper pentru speculatorii Dow Jones. Prin urmare, o conturare mai clară a unei direcţii se va realiza, ca şi în zilele anteriore, în partea a doua a zilei", a explicat un broker. Ulterior, creşterea neaşteptată cererilor de ajutor de şomaj din SUA a dus la accentuarea unei evoluţii descendente, confirmând spusele acestuia. La ora 16.10, DEDJIA_RON decembrie scădea cu 52 de puncte, la 16.113 puncte. Numărul contractelor era de 449. Pentru martie 2014, valoarea DEDJIA_RON pierdea 13 puncte şi era estimată la 16.050 puncte. Numărul contractelor era de 37.

Pe piaţa valutară activitatea nu era intensă, iar speculatorii care au preferat acest segment s-au orientat către pe perechea euro/dolar. Numărul contractelor încheiate era de 101 pe scadenţa martie 2014. Cotaţia monedei comune scădea cu 0,21% şi valora 1,36650 dolari. Paritatea era speculată şi pe scadenţa iunie 2014, dar evoluţia era una uşor pozitivă, euro crescând cu doar 0,01%, la 1,36610 USD. Numărul contractelor era de 22.

Pe piaţa aurului lichiditatea era redusă, iar cotaţia metalului nobil se deprecia puternic.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.10.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb