SIBEX Debut de martie fără mărţişor pentru Sibex

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 martie 2015

În prima şedinţă din martie, piaţa derivatelor de la Sibiu nu a primit nici un mărţişor din partea speculatorilor, care au continuat să stea departe de tranzacţiile futures. La jumătatea zilei se înregistra un volumul de 37 de contracte futures, cu o valoare de 474.146 de lei, iar numărul simbolurilor tranzacţionate era de patru.

Cele mai multe contracte, mai exact 19, se observau pe simbolul EUUSR 15C, care urmăreşte evoluţia parităţii euro/dolar, pe scadenţa martie 2015. Conform datelor de la ora 17.40, euro se aprecia cu doar 0,036% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)(-), stabilit de ATHEXClear la 1,1199 lei. Raportat la cotaţia de la închiderea ultimei şedinţe a săptămânii trecute, moneda unică europeană se deprecia însă cu 0,04%.

Cu un total de 12 contracte realizate, derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa martie, identificat prin simbolul DEDJIA 15C, se situa pe locul secund. Cotaţia de la Sibex a celui mai cunoscut indice din lume se cifra la 18.226 de puncte, înregistrând o creştere de 72 de puncte faţă de start of day price şi de 95 de puncte comparativ cu închiderea de vinerea trecută. Şi pe piaţa din SUA domnea un sentiment pozitiv după mai bine de o oră de la deschidere, după ce februarie a însemnat cea mai bună lună din 2011 încoace şi în contextul în care investitorii au receptat bine ştirea privind creşterea cheltuielilor de consum. Se mai observa şi un singur contract pe simbolul DEDJIA 15F, cotaţia futures a Dow Jones pe scadenţa iunie fiind de 18.113 puncte, în urcare cu 133 de puncte faţă de start of day price.

Pentru simbolul OILSC 15C, care urmăreşte evoluţia petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa martie, datele de la 17.40 indicau 5 contracte. Preţul de referinţă de la debutul sesiunii, stabilit de ATHEXClear pentru acest derivat, a fost de 49,82 USD/baril şi, după aproape opt ore de la deschidere, se observa o depreciere de 0,76 dolari, la 49,06 USD/baril.

(-)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb