SIBEX Declinul euro faţă de dolar continuă la Sibex

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 martie 2015

Pe piaţa Sibex, la jumătatea celei de-a doua şedinţe a săptămânii, se înregistrau 76 de contracte futures cu o valoare de aproape un milion de lei, anunţându-se o şedinţă mai bună ca de obicei. Volumul înregistrat depăşea deja rezultatul din întreaga şi precedentă iar amplitudinea variaţiilor era una atractivă, astfel că partea secundă a zilei putea aduce pe mai departe o creştere a speculaţiilor.

Cea mai activă prezenţă din peisajul pieţei era derivatul pe cursul de schimb dintre euro şi dolar, care parcă a "înviat" odată cu trecerea pe scadenţa iunie. Sigur, pentru această doză de interes există şi o explicaţie, ea constând în evoluţia accentuat negativă din ultima vreme a monedei unice în faţa rivalului ei de peste ocean. Conform datelor de la ora 17.45 simbolul EUUSR 15F totaliza 43 de contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a euro se situa, pentru scadenţa amintită, la 1.0722 dolari, în coborâre cu 1.87% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (vezi Notă 2), calculat de ATHEXClear la 1,0926 USD. Raportat la închiderea din prima şedinţă a săptămânii euro pierdea 1.17%.

Derivatul pe indicele Dow Jones completa topul zilei prin 21 de contracte pe scadenţa din această lună, înregistrate tot pe fondul unei evoluţii descendente. După cum indicau datele culese după mai bine de şapte ore şi jumătate de la deschidere, simbolul DEDJIA 15C valora 17.792 de puncte, în coborâre cu 215 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţe de tranzacţionare (Notă 2), calculat de ATHEXClear la 18.007 puncte şi cu 139 de puncte raportat la închiderea de luni. Numărul poziţiilor deschise pe acest termen era de 68. Simbolul DEDJIA 15F care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones pe scadenţa iunie 2015 totaliza 7 contracte şi era cotat la 17.671 de puncte, în minus cu 427 de puncte faţă de "start of day price", cifrat, conform calculelor ATHEXClear, la 18.098 de puncte.

Se mai consemnau 5 contracte pe simbolul OILSC 15C, care defineşte derivatul pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa martie. Cotaţia unui baril era estimată la 49.43 USD, cu 0.60 USD în minus faţă de "start of day price" calculat la 50,03 USD.

Notă 1: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 18.00

Notă 2: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb