SIBEX Deprecierea Dow Jones a stimulat activitatea de pe piaţa futures

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 martie 2015

Şedinţa de la mijlocul săptămânii s-a anunţat, încă din prima sa jumătate, drept una dintre cele mai bune din acest an, volumul înregistrat fiind neaşteptat de ridicat faţă de "norma" cu care ne-a obişnuit Sibex. Conform datelor de la ora 17.40, se înregistrau deja 149 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 2,42 milioane de lei, şedinţa fiind, indiferent de evoluţia din partea secundă, cea mai bună din luna în curs, până acum. Direcţia cotaţiilor era una predominant descendentă, iar numărul simbolurilor tranzacţionate era de cinci.

Distribuţia contractelor pe produse nu era greu de ghicit, cu derivatul pe indicele Dow Jones conducând în topul sesiunii, prin 122 de contracte pe scadenţa iunie. Simbolul DEDJIA 15F a început ziua la un preţ de referinţă(-) de 18.098 de puncte şi, până la ora 17.30, înregistrase o scădere agresivă de 298 de puncte, la 17.800 de puncte. Comparativ cu închiderea de marţi, cotaţia Dow Jones pierdea 220 de puncte. Numărul poziţiilor deschise era de 83. Direcţia "roşie" de la Sibiu a cotaţiei futures a celui mai cunoscut indice de pe glob reflecta "ostilităţile" de pe piaţa din SUA, unde se înregistrau de asemenea scăderi, mai ales în sectorul tehnologic, pe fondul unor marcări de profituri de către investitori şi în contextul ştirilor despre fuziunile unor companii. Mai mult, un raport a indicat o scădere neaşteptată a comenzilor pentru bunuri de folosinţă îndelungată în februarie, semnele de încetinire a creşterii economice globale afectând producătorii americani. În plus, cererea pentru produse "made in America" este afectată şi de dolarul mai puternic, care face achiziţiile din alte ţări/zone mai atractive pentru clienţii străini.

Pentru perechea euro/dolar, scadenţa iunie, se înregistrau 15 contracte, preţul futures al euro depreciindu-se cu 0,08 %, la 1,0965 dolari în raport cu cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1,0974 dolari). Evoluţia era însă una pozitivă în raport cu închiderea de marţi.

De pe segmentul mărfuri se tranzacţiona contractul futures pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa mai, identificat prin simbolul OILSC 15E, numărul contractelor fiind 10. Acesta a început şedinţa la un preţ de referinţă de 47,58 dolari şi pe parcurs a câştigat 0,47 USD, valorând, după aproape opt ore de la start, 48,05 dolari. În raport cu valoarea de la finalul şedinţei de marţi, barilul se aprecia cu 0,35 dolari.

(-)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.40.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb