SIBEX Deprecieri pentru cotaţia futures a Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 septembrie 2015

Direcţia descendentă a cotaţiilor futures ale Dow Jones a continuat la Sibex şi în ultima şedinţă a săptămânii trecute, în care derivatul pe indicele american a fost cel mai speculat produs. Cu toate că variaţiile negative au fost semnificative, sesiunea de vineri a fost una modestă pentru piaţa derivatelor, cu numai 39 de contracte cu o valoare de 607.153 de lei. Dintre acestea, 32 au fost încheiate pe DEDJIA 15I (scadenţa septembrie) şi 3 pe DEDJIA 15L (scadenţa decembrie). Cotaţia Dow Jones pe termenul apropiat a pierdut 290 de puncte faţă de "start of day price" şi a închis la 16.098 de puncte. Pentru scadenţa decembrie, deprecierea a fost şi mai amplă, cifrându-se la 339 de puncte, cotaţia indicelui american închizând la 16.132 de puncte.

Nciun alt produs derivat nu s-a mai remarcat pe piaţa sibiană, aurul lipsind din statistica zilei iar perechea euro/dolar fiind aproape ignorată, cu numai 3 contracte încheiate, în condiţiile în care 4 septembrie a fost ultima zi de tranzacţionare pentru acest contract futures. Altături de simbolul EUUSR15I, zi de scadenţă au mai avut şi simbolurile EUCHF15I, EUGBR15I, EUJPR15I şi GBUSR15I dar acestea se tranzacţionează foarte rar sau deloc. Programul de tranzacţionare pentru aceste contracte a fost între orele 10.00 - 22.00. Euro a fost cotat la 1,1152 USD, în urcare cu 0,31%. S-a mai consemnat un singur contract cu derivatele pe titlurile Facebook, o acţiune fiind estimată pentru scadenţa septembrie la 87,75 USD, după o scădere de 0,51%.

Pe segmentul ATS al operatorului s-au înregistrat schimburi cu 190 de acţiuni Armax Gaz, un titlul al companiei fiind cotat la 2,45 lei, în staţionare.

Per total, primele patru şedinţe din septembrie au adus la Sibex doar 233 de contracte futures, piaţa continând să sufere la capitolul lichiditate.

"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb