SIBEX Derivatele pe acţiuni americane - un pariu pierdut, la un an de la lansare

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 septembrie 2014

La Sibex, şedinţa de marţi 23 septembrie a marcat împlinirea unui an de la lansarea pe piaţă a derivatelor pe acţiuni americane, mai exact contractele pe acţiunile Google Inc, McDonald's Corporation, Facebook Inc, Appel Inc şi Visa Inc. Deşi aşteptările operatorului privind evoluţia acestora au fost mari, speculatorii nu au reacţionat însă pe măsură, ignorând de cele mai multe ori aceste simboluri sau tranzacţionându-le sporadic. Aşa cum brokerii anticipau încă de anul trecut (vezi articolul Bursa din 24.09.2013, Derivatul pe Dow Jones a umbrit lansarea contractelor pe acţiuni americane) faptul că aceste produse au ca activ suport acţiuni ale unor companii de notorietate de peste ocean "nu garantează succesul". Conform statisticilor, într-un an au fost realizate 460 de contracte DEGGL (derivatele Google), 450 de contracte DEFCB (derivatele Facebook), 426 DEAPL (derivatele Apple) 162 de contracte DEVSA (derivatele Visa) şi 128 de contracte DEMCD (derivatele McDonald's). Cu aceste totaluri, produsele în discuţie au avut cote de piaţă de sub 1% din volumele pe 2013 şi 2014 până în prezent). În aceste condiţii, deşi pare un verdict dur, este evident că derivatele pe acţiuni americane sunt, până acum, un pariu pierdut.

În ceea ce priveşte evoluţia de ansamblu a pieţei din cea de a doua şedinţă a săptămânii, la ora 17.30 se observau doar 300 de contracte, lichiditatea fiind una modestă. Valoarea tranzacţiilor se situa la 3,43 milioane de lei. Cele mai multe speculaţii se observau pe indicele Dow Jones, pe scadenţa decembrie înregistrându-se 109 contracte. Cotaţia futures a indicelui pierdea 27 de puncte, şi valora 17.070 de puncte.

Dorind parcă să se situeze în opoziţie cu evoluţia de până acum, speculatorii au acordat o atenţie mai mare ca de obicei derivatelor pe acţiunile Apple. Astfel, simbolul DEAPL decembrie totaliza 60 de contracte, încheiate pe fondul unei aprecieri de 0,79%, la 101,85 USD/acţiune.

Se mai contabilizau şi 59 de contracte pe derivatul SIBGOLD_RON octombrie, Cotaţia unciei valora 1222,9 USD, nivel în creştere cu 6,9 dolari. Din sectorul derivate pe mărfuri se mai specula şi simbolul DEOIL_LSC noiembrie care se aprecia cu 0,18%, la 90,94 dolari/baril. Numărul contractelor era de 22 pe scadenţa noiembrie.

Speculatorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat, până la ora 17.30, doar 41 de contracte pe scadenţa septembrie. Moneda unică se aprecia cu 0,23% la 1,28840 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb