La Sibex, ultima zi a săptămânii trecute s-a încheiat cu un volum mic spre mediu, cifrat la 3.512 contracte. Valoarea tranzacţiilor a fost de aproa-pe 40 de milioane de lei. La aceste totaluri se adaugă contractele rezultate în urma închiderilor de la scadenţa iunie. Data de 15 iunie a fost ultima zi de tranzacţionare pentru contractele futures EUR/RON, USD/RON, DEDJIA_RON, DEDJIA_USD, DEBRD, DEBRK, DEBVB, DEEBS, DEFPR, DERRC, DESBX, DESIF1, DESIF2, DESIF3, DESIF4, DESIF5, DESNP, DETLV, pe scadenţa iunie 2012. Pentru contractele futures pe acţiuni, participanţii au putut tranzacţiona de la deschidere până la ora 16.00, pentru contractele pe indicele Dow Jones - până la ora 16.25, iar pentru derivatele valutare euro/leu şi dolar/leu, până la ora 12.45. Conform unui comunicat pe site-ul operatorului, închiderea poziţiilor deschise a fost efectuată de către Casa Română de Compensaţie în cursul zilei de sâmbătă, 16 iunie. După încheierea tranzacţiilor de pe simbolurile menţionate, au rămas circa 4.800 de poziţii deschise din care, în urma închiderii realizată de CRC, au rezultat aproximativ 2.400 de contracte care s-au adăugat totalului înregistrat vineri.
Jucătorii şi-au menţinut şi vineri, 15 iunie, interesul pentru speculaţiile pe preţul futures al Dow Jones. Cu 1.838 de contracte, scadenţa septembrie şi-a revendicat rolul de orizont investiţional principal. Cotaţia indicelui pe acest termen a închis în urcare cu 130 de puncte, la 12.710 puncte. Pe scadenţa iunie, până la ora permisă pentru tranzacţionare (16.25), numărul contractelor Dow Jones a fost de 583, iar cotaţia câştiga 29 de puncte. Speculatorii au testat şi scadenţa îndepărtată - decembrie 2012 - pentru care au încheiat 6 contracte şi au estimat o valoare de 12.629 puncte a indicelui. Creşterile s-au înregistrat în corelare cu piaţa bursieră americană, care a avut o evoluţie pe plus, pe fondul speculaţiilor că băncile centrale vor stimula creşterea economică şi vor opri criza prelungită a datoriilor din Europa. Derivatul pe Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat produs de la Sibex de-a lungul intervalului 11-15 iunie.
Perechea euro/dolar a atras vineri 257 de contracte pe scadenţa septembrie, speculatorii mizând pe creşterea euro cu 0,19%, la 1,2669 USD. Pe pieţele internaţionale, euro s-a apreciat pentru a doua săptămână la rând faţă de dolar, investitorii pariind din nou pe moneda comună înainte de alegerile din Grecia, care vor determina dacă naţiunea rămâne sau nu în blocul UE. Creşterea s-a datorat şi speculaţiilor privind politica de sprijin financiar pe care ar putea-o acorda băncile centrale pieţelor financiare după ce Spania a devenit cel de-al patrulea membru al UE care a solicitat ajutor.
Derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD a fost preferat pentru 127 de contracte pe scadenţa august. Cotaţia unciei a scăzut cu 3,4 USD şi a închis la 1.624,5 dolari. S-au mai remarcat şi aproape 200 de contracte SIBGOLD_RON (de 10 uncii) pe scadenţa iunie. Cotaţia a crescut uşor cu 0,6 dolari, la 1.625,5 USD/uncie.
Din sectorul derivatelor pe acţiuni s-au detaşat în special DESIF2 iunie, cu 178 de contracte pe scadenţa iunie, respectiv DESIF5 cu tranzacţii pe toate scadenţele disponibile, dar cu număr mic de contracte, între 13 şi 26.