SIBEX Dow Jones şi petrolul au crescut, dar speculatorii au rămas apatici

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 februarie 2016

A doua săptămână din februarie a adus doar 147 de contracte, la Sibex, volumul înjumătăţindu-se comparativ cu prima săptămână a lunii curente. "Participanţii, şi aşa puţini la număr, nu au mai fost la fel de sensibili la contextul extern şi au reintrat în starea de apatie care-i caracterizează de ceva vreme. Prin urmare volumul s-a redus din nou iar piaţa oferă o imagine aridă", a comentat un analist financiar.

În ultima şedinţă a săptămânii (n.r. - vineri 12 februarie) au fost încheiate 22 de contracte futures cu o valoare de 267.704 lei. Din acest total, 12 contracte au fost consemnate pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa martie. Acesta a înregistrat o evoluţie pozitivă destul de consistentă, câştigând 165 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1) şi închizând la 17.647 de puncte. Cotaţia a mai recuperat astfel o parte din pierderile din şedinţele anterioare. Totuşi DEDJIA 16C a închis săptămâna pe minus comparativ cu nivelul de vineri 5 februarie. Şi pe piaţa bursieră americană Dow Jones a avut o evoluţie "verde" vineri, acţiunile americane stopând un şir de cinci zile la rând de scăderi, investitorii primind cu bucurie creşterea cotaţiilor petrolului şi raportul încurajator privind vânzările cu amănuntul. Şi la Sibex cotaţia futures a petrolului a crescut cu aproape 11% pe scadenţa martie, fiind cotată la 29,10 USD. Numărul contractelor OILSC 16C a fost de 4.

De optimismul de pe piaţa americană a beneficiat şi dolarul, situaţie reflectată de evoluţia parităţii EURO/USD la bursa sibiană. Astfel, moneda unică s-a depreciat cu 0,58% în raport cu "start of day price" pe scadenţa martie, fiind cotată la 1,1280 USD şi cu 0,89% pe scadenţa iunie, la 1,1334 USD. Volumul a fost însă redus: doar 5 contracte pe martie şi unul singur pe iunie.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb