Pentru un investitor, un speculator sau un acţionar al Sibex care, ipotetic este, pe lângă pasiunea pentru bursă, şi un iubitor al poeziei, ziua de 15 ianuarie, în care este aniversat poetul naţional Mihai Eminescu, ar fi trebuit să fie una a întrebărilor retorice. Sau a unei singure întrebări, rostită cât se poate de dramatic: "de ce nu creşti, lichiditate?". O întrebare la care desigur, nu se aşteaptă răspuns, acesta fiind, în condiţiile date evident. O întrebare care exprimă neputinţa actuală de pe piaţa derivatelor. Ducând în extrem comparaţia, am putea să-l parafrazăm şi mai departe pe marele poet, spunând "voi sunteţi urmaşii Sibex?" sau "când privesc zilele de-aur ale bursei sibiene"... Dar sensibilitatea poetică a "epigonilor" de la bursa sibiană nu este un subiect de dezbatere pe nişa financiară! În schimb, implicarea şi reuşitele în dezvoltarea pieţei da! Aşadar, lăsând la o parte semnificaţia culturală a datei de 15 ianuarie, să vedem ce a însemnat aceasta pentru Sibex, din perspectiva strictă a afacerii. Iar răspunsul nu este unul deloc surprinzător. O nouă şedinţă în care, deşi a fost atins maximul săptămânii cu 88 de contracte valorând 1,3 milioane de lei, implicarea speculativă a fost modestă, ţinând cont de variaţiile înregistrate. De altfel, pentru a doua săptămână la rând volumele zilnice au fost mici, nicio şedinţă nereuşind să "spargă" pragul de 100 de contracte. Totuşi, în raport cu primele cinci şedinţe din an, s-a detectat o creştere timidă a lichidităţii, volumul total înregistrat între 11-15 ianuarie fiind de 268 contracte. Perioada a fost una dominată de deprecierea amplă a Dow Jones, înregistrată în contextul evoluţiei similare din SUA, unde finalul săptămânii a adus o stare vecină cu panica, după ce DJIA a pierdut vineri la NYSE 391.86 puncte (2,39%), cea mai mare depreciere din 1.09.2015 încoace. Vânzările masive de pe piaţa americană au fost declanşate de saga prăbuşirii preţurilor petrolului şi de tulburările de pe pieţele chineze. Evoluţia a adus din nou spectrul îndoielilor asupra stabilităţii de pe piaţa americană, la numai o zi după ce aceasta înregistrase cea mai bună revenire din mai bine de o lună. Scăderea de pe Wall-Street de vineri s-a reflectat şi la Sibex, unde derivatul pe Dow Jones pe scadenţa martie a încheiat şedinţa cu o pierdere de 541 de puncte (3,29%) faţă de "start of day price"(1), coborând la 15.896 puncte. Volumul atras de DEDJIA 16C a fost de 57 contracte. Pentru scadenţa iunie scăderea DEDJIA 16F s-a cifrat la 773 de puncte (4,68%), la 15.747 puncte, dar pe un volum foarte slab: doar 4 contracte.
(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de rasdaq în data de 18.01.2016, 08:50)
ATS SIBIU-cea mai sigura bursa din lume ,nicio actiune nu scade ,nimeni nu-si vinde actiunile ,cu 1000 lei stai in bid 1 an fara emotii ca o sa cumperi ceva si-o sa scada;falimentul este lozinca lor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2016, 12:40)
Sunt in plina dezvoltare: CARIERE la SIBEX:
- Alatura-te echipei Sibex!
Posturi disponibile:
2015-08-06 - Software Developer
studii superioare de specialitate in domeniul informatic
baze de date: MySql
limbaje de programare: Java, C#
cunostinte de php, html, js constituie avantaj
abilitati de relationare si spirit de echipa
capacitate de a gestiona simultan proiecte multiple si de a respecta deadline-uri
experienta în domeniu constituie avantaj