După recordul negativ pe acest an consemnat luni când, pe fondul activităţii restrânse a market-makerilor şi în contextul în care piaţa americană a fost închisă, s-au înregistrat doar 373 de contracte, lichiditatea derivatelor s-a menţinut redusă în prima jumătate a şedinţei de marţi. Jucătorii au acţionat cu prudenţă şi doar deschiderea de la NYSE a părut că stimulează strategiile speculative. Ca urmare, la ora 16.45, numărul contractelor era de numai 626 cu o valoare de 9,26 milioane lei. Faţă de volumele din prima lună din 2014 şi chiar începutul lui februarie, interesul pentru derivate este unul redus.
În buna tradiţie a pieţei sibiene, cel mai tranzacţionat produs, cu aproape 450 de contracte, era derivatul care urmăreşte evoluţia Dow Jones. Scadenţa martie a fost orizontul investiţional care a atras volumul menţionat, preţul înregistrând o depreciere de 23 de puncte, la 16.125 puncte. Pe piaţa futures americană nu s-au înregistrat, până la ora menţionată, variaţii mari, iar pe Wall-Street, Dow Jones se deprecia uşor la câteva momente de la deschidere, după ce noi date au indicat că ritmul de producţie în regiunea New York a încetinit mai mult decât a fost estimat.
Speculaţiile înregistrate pe perechea euro/dolar tranzacţionată în lei s-au concretizat în 88 de contracte pe scadenţa martie şi 17 contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică se aprecia faţă de dolar, cotaţia de 1,3759 USD pentru un euro pe scadenţa martie, indicând o creştere generoasă de 0,42%. Pentru iunie, euro avansa însă cu numai 0,07%, la 1,37100 dolari. Dintre perechile valutare se mai tranzacţiona şi pe euro/yen japonez. Volumul era redus: 12 contracte iar cotaţia unei monede comune se aprecia puternic, cu aproape un procent, la 140,95 yeni. De altfel, yenul a alunecat pe pieţele externe la cel mai slab nivel în această lună în raport cu dolarul şi euro, după ce Banca Japoniei a impulsionat programele sale de creditare şi a declarat că va menţine relaxarea monetară pentru a elimina deflaţia.
S-au mai consemnat tranzacţii şi pe sectorul derivate pe mărfuri prin simbolul SIBGOLD februarie. Numărul contractelor era de 25 iar preţul unciei scădea cu 6,4 dolari, la 1.321,4 USD.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.
1. "Rien ne va plus!" Nimeni nu mai pariaza ....
(mesaj trimis de doru stoian în data de 19.02.2014, 23:15)
..... pe TOXICITATE = pe O VOLATILITATE ARTIFICIALA = FORTATA ............ surprinzatoare = im_pre_vizibila !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 19.02.2014, 23:17)
Nimeni nu mai pariaza pe ITZELE (scamele) dintr-un ALT GHEM ........... adica din GHEMU` - shmenu` - DREAQ` !