Speculatorii de la Sibex au fost ceva mai prudenţi în prima jumătate a şedinţei de joi, înregistrându-se un recul firesc după volumul de tranzacţionare foarte bun înregistrat miercuri, când s-a consemnat cel mai mare număr de contracte de la debutul lunii. (n.r. - 3549 de contracte). Astfel, la ora 16.45, statistica ne indica 632 de contracte cu o valoare de 8,6 milioane de lei.
Deşi diferenţele între primele două poziţii nu erau atât de evidente ca în alte şedinţe, cel mai lichid derivat era în continuare DEDJIA_RON cu aproape 300 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Acestea au fost realizate pe fondul unei evoluţii care a pornit în teritoriu negativ, pentru ca apoi preţul să revină pe plus şi să se menţină acolo. Pentru decembrie cotaţia Dow Jones creştea, aşadar, cu 53 de puncte la 15.933 puncte. Şi pe piaţa americană futures-ul pe indici avansa, semnalizând o revenire în zona "verde" şi pe Wall-Street, după deprecierile de joi. La baza optimismului stătea raportul privind evoluţia şomajului, care a indicat că mai puţini americani decât a fost estimat de specialişti au completat cereri pentru indemnizaţii pentru cei fără loc de muncă.
Speculaţiile pe cursurile valutare s-au realizat în special pe perechea euro/dolar, care se remarca prin 206 contracte pe scadenţa din ultima lună a anului curent. După şapte ore de speculaţii, euro creştea faţă de dolar, în ton cu pieţele externe. La ora 16.45 moneda unică valora 1,34700 USD, preţ în urcare cu 0,26%. Moneda euro a crescut pe plan extern după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a combătut speculaţiile cu privire la ratele negative privind depozitele bancare. Pe acelaşi segment se mai observau şi 14 contracte euro/yen japonez pe scadenţa decembrie, moneda unică valorând 135,75 yeni, în urcare cu 1,12%. Şi pe pieţele internaţionale yenul era în scădere, moneda din Japonia depreciindu-se de faţă de majoritatea concurenţilor majori după ce, în urma întâlnirii de politică monetară, Banca Japoniei şi-a ţinut promisiunea de a extinde baza monetară, în timp ce FED a semnalat o reducere în achiziţiile de active în următoarele luni, după cum au indicat minutele publicate miercuri.
Se mai specula şi pe segmentul derivate pe mărfuri unde aurul îşi continua deprecierea. Uncia pierdea 5,1 dolari pentru simbolul SIBGOLD şi 2,8 dolari pentru SIBGOLD RON, ambele pe scadenţa decembrie, şi valora 1240, respectiv 1240,7 USD. Numărul contractelor era de 32 şi 27.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45