SIBEX Lichiditate în scădere pentru a doua lună la rând

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 august 2012

Lipsa de interes a caracterizat prima jumătate a celei de a doua şedinţe de tranzacţionare a săptămânii de pe piaţa Sibex. Semnalele scăderii lichidităţii au fost trase încă de luni iar speculatorii au continuat şi marţi să stea în expectativă. Atitudinea acestora a fost influenţată de variaţiile mixte. La ora 17.00 numărul contractelor era de numai 1100 cu o valoare de 12,11 milioane lei. Ca urmare, finalul de iulie a stat sub semnul scăderii interesului speculativ. De altfel, conform datelor preliminare, cea de-a şaptea lună a anului este cea mai slabă din perspectiva volumului de tranzacţionare de la începutul lui 2012, cu circa 116.500 de contracte(-) încheiate. Comparativ cu luna similară din 2011 lichiditatea este în scădere cu circa 28%. Mai mult, iulie 2012 este a doua lună consecutivă de recul al volumului de transfer pe piaţa sibiană. Din punct de vedere valoric, suma echivalentă tranzacţiilor din iulie s-a ridicat la 1,35 miliarde lei.

Şi în ultima şedinţă a lunii, tot derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa septembrie era cel mai lichid. După jumătate de zi se observau aproape 500 de contracte. Cotaţia futures a indicelui scădea la Sibiu cu 5 puncte la 12.998 puncte. Pe piaţa americană de la New York indicele înregistra variaţii scăzute după ce raportările mai bune decât aşteptările ale companiilor au contrabalansat declaraţia ministrului de finanţe din Germania care, conform Bloomberg, a afirmat că nu e nevoie ca fondul european de salvare să primească o licenţă bancară. La Sibex, de-a lungul întregii luni, DEDJIA_RON a fost lider autoritar, cu peste 74.000(-) de contracte. Cotaţia sa a reuşit să termine luna în urcare.

Pe locul secund în topul zilei de 31.07 dar şi al lunii s-a situat derivatul pe perechea euro/dolar. În prima jumătate a şedinţei de marţi au fost realizate circa 300 de contracte pe scadenţa septembrie iar moneda comună creştea cu 0,24% la 1,22940 USD. Şi pe plan extern, moneda comună a avansat faţă de dolar şi yen, marţi, pe fondul optimismului că Banca Centrală Europeană va face paşi suplimentari în vederea stimulării economiei din regiune. Per total, în iulie, numărul contractelor euro/dolar pe scadenţa septembrie a fost de circa 19.500(-) iar moneda unică s-a depreciat faţă de dolar. De pe sectorul valutar, o evoluţie lunară foarte bună a avut perechea euro/yen japonez, cu 3300(-) de contracte, încheiate pe fondul întăririi monedei din ţara soarelui răsare.

Aurul a ocupat locul trei în topul produselor pe iulie cu aproximativ 4600(-) contracte SIBGOLD august. De-a lungul lunii, uncia a înregistrat o uşoară creştere.

În sectorul derivatelor pe acţiuni s-au remarcat contractele pe acţiunile SIF5 Oltenia. Numărul contractelor DESIF5 septembrie a fost în iulie de peste 2100. Cotaţia DESIF5 a închis luna la 1,2492 lei, în creştere cu aproape 7%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

(-) La acest total se mai adaugă şi contractele realizate după redactarea acestui articol, în intervalul orar 17.00 -23.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb