La Sibex, ultima şedinţă a intervalului 9-13 iunie 2014 s-a încheiat cu doar 478 de contracte, cel mai redus volum din întreaga săptămână trecută. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 7,8 milioane de lei. Reprezentanţii Sibex ar putea invoca ghinionul, punând acest rezultat foarte slab pe seama zilei de vineri 13, dar evidenţele indică faptul că problema pieţei sibiene e una mult mai complexă, ţinând de scăderea numărului speculatorilor şi politica managerială neconvingătoare. A fost a şasea zi la rând şi a noua şedinţă din iunie, dintr-un total de 10, în care volumul nu a trecut peste pragul de 1000 de contracte, lichiditatea înregistrând un regres semnificativ încă din prima zi a lunii curente. Numărul total al contractelor încheiate săptămâna trecută a fost de 3156. "Dacă acţionarii Sibex nu vor lua măsuri rapide, piaţa derivatelor este în pericol să devină doar o amintire, fapt care ar umbri şi mai mult piaţa de capital autohtonă care, şi aşa, este prea puţin dezvoltată. Cuvântul performanţă nu a fost străin de Sibex în trecutul apropiat, dar operatorul de piaţă s-a îndepărtat progresiv de acest lucru începând din 2012, iar acum pare într-o situaţie fără ieşire", a declarat un analist financiar.
În ultima şedinţă a săptămânii, plasamentele pe derivatul Dow Jones au totalizat 421 de contracte pe scadenţa iunie. Preţul indicelui s-a depreciat cu 22 de puncte şi a închis la 16.720 puncte.
Perechea euro/dolar nu s-a remarcat nici ea vineri, totalizând doar 22 contracte pe scadenţa din această lună. Pentru acest orizont scurt de plasament, s-a estimat o cotaţie de 1,35270 USD pentru un euro, curs în scădere cu 0,21%.
În sectorul derivate pe mărfuri, evoluţia a fost şi mai dezamăgitoare raportat la volumele atrase. Pentru derivatele pe aur s-au consemnat 5 contracte SIBGOLD şi 3 contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa iunie. Preţul unciei de aur s-a apreciat cu câte 5,3 şi 1,7 dolari şi a închis la 1274,3 şi 1274,2 USD.