SIBEX Lichiditatea din ianuarie, modestă

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 februarie 2017

La Sibex ultima şedinţă a lunii ianuarie a fost una într-o notă obişnuită, cu implicare modestă a participanţilor şi puţine produse tranzacţionate. La jumătatea zilei se înregistrau 39 de contracte cu o valoare de 81.599 lei, nivelul redus al acesteia datorându-se lipsei tranzacţiilor cu derivatele pe Dow Jones care par să fi ieşit, în ultimele două zile, din raza de acţiune a speculatorilor. Per ansamblu, lichiditatea continuă însă să fie redusă, volumul total înregistrat în prima lună a anului fiind, conform datelor preliminare, de 1057 contracte, la acestea urmând să se adauge şi contractele realizate după ora 17.45. Chiar dacă nivelul este unul slab, bursa sibiană a marcat totuşi o uşoară creştere comparativ cu ultima lună din anul precedent (1035 de contracte). În comparaţie cu prima lună din 2016, volumul din ianuarie 2017 este ceva mai bun, cu o creştere de aproximativ 28%. "Procentul poate părea unul consistent, dar discutăm de volume reduse, care în trecutul bursei sibiene erau considerate modeste la finalul unei şedinţe de tranzacţionare iar acum reprezintă etaloane lunare", a precizat un analist financiar.

În ceea ce priveşte evoluţia produselor, şedinţa de vineri a adus din creşteri pentru cotaţia futures a aurului, derivatul pe metalul nobil fiind cel mai tranzacţionat, cu 35 de contracte pe scadenţa februarie. Simbolul GOLD 17B valora 1203 dolari, în urcare cu 11,5 USD faţă de "start of day price"[11191,5 USD). Comparativ cu închiderea de luni, metalul nobil creştea cu 10,6 USD.

Pentru derivatul pe cursul euro/dolar se consemnau 2 contracte pe scadenţa iunie. Euro era estimat la 1,0850 USD, după o creştere 0,08% faţă de "start of day price" (1,0841 USD).

Se mai înregistra câte un contract pe cursul liră sterlină/dolar pe scadenţa martie şi pe preţul petrolului pe acelaşi termen. Moneda britanică valora 1,2490 USD iar petrolul 53,50 USD/baril.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb