SIBEX Lichiditatea pieţei, impulsionată de speculaţiile cu Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2013

Cotaţiile futures au evoluat mixt în prima jumătate a şedinţei de joi de pe piaţa Sibex. Spre exemplu, Dow Jones se deprecia puternic în vreme ce euro creştea faţă de dolar. Pe plus evolua şi preţul aurului. În schimb, petrolul se afla pe minus, ca şi cotaţiile DESIF5. Pe acest fond, speculatorii au încheiat, până la ora 17.15, aproape 1900 de contracte. Valoarea tranzacţiilor se situa la peste 25 de milioane lei. Lichiditatea era una foarte bună pentru o primă jumătate de sesiune, jucătorii fiind mult mai implicaţi în speculaţii, după ce miercuri au dus volumul la nivel record pe luna în curs.

Derivatul pe Dow Jones era în continuare cel mai lichid, cu 1144 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Cotaţia indicelui american a fluctuat doar pe "roşu, menţinând direcţia de miercuri şi, după peste şapte ore de tranzacţionare, valora 15.220 de puncte, în coborâre cu 82 de puncte. Pe piaţa americană se înregistrau de asemenea scăderi, în contextul ştirilor negative despre reducerea neaşteptată a producţiei din China şi în contextul speculaţiilor că FED va tăia achiziţiile de obligaţiuni.

Pentru perechea euro/dolar numărul contractelor încheiate era de asemenea unul bun: 432 pe scadenţa iunie. Moneda unică a deschis pe minus dar a recuperat ulterior şi înregistra o creştere destul de generoasă de 0,39% faţă de dolar, fiind estimată la 1,29100 USD. Aceeaşi tendinţă s-a consemnat şi pe pieţele externe.

Pe segmentul mărfurilor, aurul se tranzacţiona pe scadenţa iunie. Până la ora 17.15 au fost încheiate 84 de contracte SIBGOLD_RON şi 41 de contracte SIBGOLD. Cotaţia SIBGOLD_RON câştiga 28,9 USD şi valora 1391,9 dolari/uncie iar cotaţia SIBGOLD avansa cu 19 USD la 1384 dolari/uncie.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni au fost încheiate 29 de contracte DESIF5 iunie şi 10 contracte DESIF5 septembrie. Cotaţia estimată pentru titlurile SIF Oltenia a închis la 1,4220 lei, pe termenul scurt şi la 1,45 lei pentru cel din toamnă, în scădere cu 0,97 şi cu 2,36%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb