SIBEX Lipsă acută de interes pentru instrumentele financiare derivate

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 mai 2017

La Sibex, prima jumătate a şedinţei de la mijlocul săptămânii nu a fost una foarte generoasă din perspectiva lichidităţii. Din contră, se prefigura un rezultat extrem de slab, în condiţiile în care, datele de la ora 17.15 indicau doar 2 contracte futures cu o valoare de numai 24.191 lei. Lipsa totală de interes pentru derivatul pe Dow Jones şi pentru derivatul pe aur se reflecta astfel în volumul extrem de scăzut. Cele două contracte încheiate proveneau din sectorul derivatelor pe valute: unul pe cursul euro/dolar, scadenţa iunie şi unul pe cursul liră sterlină/dolar, pe acelaşi termen. Moneda unică europeană era cotată la 1,1206 USD, în scădere uşoară cu 0,06% faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei, calculată de ATHEXClear la 1,1210 dolari. Comparativ cu închiderea de marţi, euro creştea timid cu 0,05%. Moneda britanică era estimată la 1,2985 dolari, după o depreciere de 0,02% faţă de "start of day price"[1] (1,2988 USD). Relevanţa cotaţiilor şi variaţiilor în raport cu pieţele externe era însă redusă, ţinând cont de faptul că acestea au fost generate după tranzacţionarea unui singur contract pe fiecare dintre cele două produse.

Slabă era şi prezenţa pe sistemul alternativ de tranzacţionare[2] administrat de bursa sibiană, unde se înregistraseră schimburi cu 125 de acţiuni Armax Gaz Mediaş. Cotaţia ARAX valora 2,44 lei, în staţionare.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb