SIBEX Market - makerii au dinamizat tranzacţiile cu aur

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 februarie 2012

UPDATE: Record la Sibex pe segmentul derivatelor pe aur

Febra aurului a continuat la Sibex şi în partea a doua a şedinţei de miercuri, odată cu revenirea pe plus a preţului unciei. Ca urmare, numărul contractelor SIBGOLD încheiate a urcat la 31.582 pe scadenţa februarie, record pentru acest produs de la lansarea sa. De asemenea şi lichiditatea totală a pieţei a fost spectaculoasă, ajungând la 41.898 de contracte, cel mai bun volum înregistrat din aprilie 2007 încoace. Valoarea tranzacţiilor s-a situat la 178,23 milioane pe lei. Este pentru a treia oară în acest an când se înregistrează volume spectaculoase pe piaţa sibiană, după recordurile din 25 şi 26 ianuarie.

Interesul pentru speculaţiile pe preţul aurului a venit în contextul în care cotaţia metalului galben a evoluat pe un culoar de 30,2 USD între minimul şi maximul zilei. În prima jumătate a şedinţei cotaţia s-a aflat pe minus, pentru ca apoi să se consemneze o revenire spectaculoasă, până la un plus de 17,7 dolari şi o cotaţie de 1777,2 USD, consemnată la închidere. O contribuţie importantă la generarea volumului record au avut-o market-makerii activi pe acest simbol.

La volumul total înregistrat au mai contribuit şi derivatele pe Dow Jones cu 6326 de contracte pe scadenţa martie respectiv cele pe paritatea euro/dolar cu 1892 de contracte pe aceeaşi scadenţă.

----------------------

Preţurile derivatelor au evoluat mixt la Sibex miercuri iar investitorii au fost foarte prudenţi in primele ore ale şedinţei. În jurul orei 14.30 lichiditatea era foarte redusă, înregistrându-se sub 3000 de contracte pe toate produsele. Apoi, după ora 15.00, intensitatea la tranzacţionare a crescut brusc, datorită interesului pentru piaţa aurului. Astfel, la ora 16.45 numărul total al contractelor a ajuns la 13.500 iar valoarea lor se cifra la aproape 60 milioane lei.

Simbolul SIBGOLD a fost cel care a generat creşterea volumului, speculaţiile cu preţul metalului galben soldându-se cu circa 10.000 de contracte pe scadenţa februarie. Dintre acestea, peste 9500 au fost încheiate după ora 14.45. Conform unor brokeri din piaţă, "market-makerii de la Sibex şi-au făcut simţită prezenţa pe acest segment, remarcându-se în acest sens numărul mare de tranzacţii succesive la cantităţi însemnate de 100 de uncii". Cotaţia unciei scădea la ora 16,45 cu doar 3 dolari, la 1756,5 USD. Pe pieţele europene preţul aurului s-a retras de la maximul ultimelor două săptămâni, după ce menţinerea îngrijorărilor pentru situaţia financiară a Europei a afectat moneda unică.

Pe segmentul indici, derivatul pe Dow Jones a fost preferat pentru 1800 de contracte pentru scadenţa martie, încheiate în prima jumătate a zilei. Pentru Dow Jones variaţiile au fost mixte. Intrarea în teritoriu negativ s-a realizat sub influenţa cotaţiei futures din SUA. Aceasta se deprecia, după ce datele economice din Europa şi China au alimentat îngrijorările privind economia globală. La Sibex, pentru prima scadenţă trimestrială din acest an, cotaţia indicelui scădea cu 3 puncte, la 12.937 puncte, cotaţie înregistrată în jurul orei 16.50. Evoluţia preţului era una incertă.

Perechea EUR/USD a evoluat şi ea nehotărât, testând atât creşteri cât şi scăderi. După jumătate de zi moneda unică pierdea uşor teren faţă de dolar, conform estimărilor speculatorilor de la Sibex. Pe scadenţa martie numărul contractelor era de 851 iar cotaţia euro scădea cu 0,09% la 1,32310 USD. Pentru iunie scăderea era de numai 0,08%, la 1,32250 USD iar numărul contractelor era mult mai mic: 188. Pe pieţele valutare externe, euro s-a retras de la nivelul apropiat de maximul ultimelor două săptămâni la care s-a aflat marţi. Scăderea a venit ca efect al risipirii optimismului legat de mult-aşteptatul plan de salvare a Greciei. Aces-ta a făcut rapid loc temerilor legate de riscurile de implementare a planului. Tot pe segmentul valutar au mai fost speculate cursurile liră sterlină/dolar şi euro franc elveţian. Moneda din Albion pierdea 1,16% faţă de dolar, valorând 1,5659 USD pe scadenţa martie. Francul elveţian se situa la o valoare de 1,2066 euro, pierzând 0,1%.

Pe segmentul futures pe acţiuni s-au remarcat derivatele SNP cu 240 contracte. Acestea au fost încheiate pe fondul unei aprecieri puternice de 5,38% a cotaţiei pe martie, la 0,4110 lei. Contractul futures pe acţiunile SIF5 a avut şi el o evoluţie pe plus, preţul pe scadenţa martie câştigând 1,05%. Numărul contractelor DESIF5 martie a fost de 174.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Greu de crezut ca sunt contracte reale. Nu cred ca avem pe piata speculatori capabili sa sustina asemenea volum. Probabil se joaca market makerii intre ei si da bine la imagine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb