SIBEX Nici direcţia pozitivă a Dow Jones nu mai mişcă volumul contractelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 februarie 2015

Doar opt contracte cu o valoare de 140.501 lei era rezultatul înregistrat pe piaţa Sibex la jumătatea şedinţei de joi. Astfel, bursa sibiană se îndrepta vertiginos către altă şedinţă ratată din perspectiva lichidităţii, în condiţiile în care nici părţile secunde ale sesiunilor nu mai sunt de mult o perioadă fastă de tranzacţionare, deşi "ostilităţile" se derulează în paralel cu piaţa americană.

Un număr de numai 6 contracte se consemna pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui american Dow Jones Industrial Average. Simbolul DEDJIA 15C, prin care defineşte scadenţa martie era cotat la 17.909 puncte, în creştere cu 10 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price) (vezi Nota 1), calculat de ATHEXClear la 17.899 de puncte. Cotaţia creştea şi mai generos, cu 97 de puncte, în raport cu nivelul de la închiderea de miercuri. "Dacă ne uităm doar la preţ, putem spune că avem parte de oportunităţi destul de bune pentru cumpărători. Însă, dacă privim şi volumul, ne dăm seama că acei cumpărători practic cu există, la fel cum nici vânzătorii nu se înghesuie pe piaţă. Prin urmare, relevanţa datelor futures îşi pierde din valoare, nefiind susţinută de volume corespunzătoare", crede un broker. Datele de la ora 17:15 mai indicau şi un contract futures Dow Jones pe scadenţa iunie, simbolul DEDJIA 15F fiind estimat la 17.822 puncte. Şi la NYSE se observa o evoluţie verde după aproape o oră de la deschidere, optimismul investitorilor crescând după apariţia unor informaţii privind o posibilă încetare a focului în Ucraina.

Se mai consemna şi un contract pe derivatul pe cursul liră sterlină/dolar, cotaţia pe scadenţa martie fiind de 1,5366 dolari pentru o monedă britanică, nivel în creştere cu 0,67% faţă de preţul de referinţă şi cu 0,81% raportat la închiderea de joi.

Pe derivatul ce are ca activ suport petrolul nu se înregistra niciun contracte, după mai bine de şapte ore de la deschidere.

Nota 1: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Nota 2: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb