Ultima şedinţă a săptămânii trecute, pe piaţa futures de la Sibiu, a fost şi cea mai slabă din cele cinci din perspectiva volumului înregistrat, cu un total de numai 20 de contracte. Valoarea tranzacţiilor s-a situat la 178.291 de lei. Scăderea volumului poate fi pusă pe seama faptului că sesiunea a fost una de scadenţă, termenul martie 2016 ajungând la maturitate raportat la mai multe simboluri printre care derivatele pe acţiuni autohtone, derivatele pe acţiuni americane şi europene, cursurile euro/leu şi dolar leu, şi, cel mai important ca efect, derivatul pe indicele Dow Jones. De altfel, dintre toate acestea, doar derivatul pe Dow Jones şi sporadic cel pe acţiunea Facebook se regăsesc între produsele tranzacţionate, celelalte fiind doar o simplă prezenţă în oferta operatorului de piaţă, cu efect zero asupra lichidităţii. Deşi sesiunea în discuţie a fost "codaşa" săptămânii 14-18 martie, volumul total pe întregul interval a fost de 212 contracte, cu 51% mai mult faţă de săptămâna anterioară. Astfel, s-a consemnat cea mai bună săptămână de până acum din luna în curs şi a patra din an, sub aspectul numărului de contracte realizate.
Cel mai cerut simbol în sesiunea de vineri a fost GOLD 16D, care urmăreşte evoluţia aurului pe scadenţa aprilie din acest an. Au fost încheiate 10 contracte iar metalul nobil a fost cotat la 1255 de dolari/uncie după o scădere de 17,5 USD faţă de "start of day price"• . În comparaţie cu preţul de închidere de joi 17.03, aurul s-a depreciat cu 12,2 USD.
Pentru DEDJIA 15C (n.r. - scadenţa martie), participanţii au putut tranzacţiona vineri doar între orele 10:00 - 15:25, interval în care au fost încheiate numai 2 contracte. Cotaţia stabilită pe piaţă a fost de 17.537 puncte, după o evoluţie pozitiv soldată cu o apreciere de 55 de puncte faţă de "start of day price". Pentru scadenţa iunie, care a devenit termenul scurt, au fost încheiate 6 contracte DEDJIA 15F iar cotaţia a închis la 17.500 de puncte, cu 71 de puncte sub "start of day price" dar cu 100 peste închiderea din sesiunea anterioară.
Pentru perechea euro/dolar s-a înregistrat un singur contract pe scadenţa septembrie iar preţul futures al euro s-a depreciat cu 1,52% la 1,1322 dolari în raport cu cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare. Tot pe segmentul valutar s-a mai înregistrat un singur contract pe cursul futures al perechii liră/sterlină dolar, scadenţa iunie, moneda britanică fiind estimată la o cotaţie de 1,4500 USD, în coborâre cu 0,32% faţă de cotaţia de referinţă de la deschidere.